De voordelen van ouder worden

© Thinkstock

Voor velen is het een schrikbeeld: ouder worden, er minder goed uitzien en een minder actief leven lijden. Maar ouder worden heeft niet alleen nadelen. Sterker nog: volgens een studie van Stanford University voelen mensen op leeftijd zich gelukkiger dan twintigers en dertigers.

Alhoewel ouder worden onmiskenbaar nadelen heeft zijn er ook heel veel fijne dingen. Enkele voordelen die het verstrijken van de jaren met zich meebrengt, al zal niet iedereen ze kunnen onderschrijven.

Ouderen trekken zich doorgaans minder aan van de mening van anderen. Ze dragen de kleding die ze zelf leuk vinden, ook als deze niet in de mode is, en ze maken gemakkelijker hun eigen keuzes en bekommeren zich daarbij niet om eventuele groepsdruk.

Ouderen weten beter een onderscheid te maken tussen de dingen die echt belangrijk zijn en trivialiteiten. Dat brengt tegelijk veel rust en minder onnodige opwinding met zich mee.

Met name jonge vrouwen zien enorm op tegen rimpels, grijze haren en andere tekenen van ouderdom. Maar voor de meeste vrouwen en overigens ook mannen geldt dat deze uiterlijkheden minder belangrijk worden zodra ze zich daadwerkelijk beginnen te manifesteren.

Ouderen hoeven minder keuzes te maken dan jongeren. De meeste belangrijke beslissingen – zoals welke studie ga ik volgen, vind ik wel een partner, wil ik kinderen en welke carrière ambieer ik – zijn al genomen.

Ouderen twijfelen minder aan zichzelf en aan de beslissingen die ze nemen. Ze hebben dan ook minder de drang hun karakter te veranderen en accepteren hun eigen fouten gemakkelijker. Met het verloop van de jaren hebben ze geleerd dat het voortdurende getwijfel niet veel goeds brengt, maar enkel verprutste tijd betekent.

Ouderen zijn hun emoties beter de baas dan jongeren. Ze laten negatieve gevoelens zoals droefheid, boosheid en angst minder hun leven bepalen dan jongeren. Uit een onderzoek van psychologe Laura Carstensen van Stanford University blijkt dit een belangrijke reden te zijn waarom ouderen zich vaak gelukkiger voelen dan jongeren.

Ouderen zijn beter in staat alle aspecten van een onderwerp te bekijken en denken daardoor minder zwart-wit.

Ouderen hebben minder moeite om tijd alleen door te brengen en hebben niet het gevoel voortdurend allerlei spannende dingen te missen.

Ouderen hebben meer tijd. Dat geldt zeker voor gepensioneerden, maar ook ouderen die nog werken, maar waarvan de kinderen het huis uit zijn. Zij hebben doorgaans een pak meer tijd voor zichzelf dan gezinnen met jonge kinderen. Bovendien hebben ouderen minder slaap nodig.

Veel ouderen vinden het fijn om de kennis die ze zelf verworven hebben door te geven aan jongeren: “The fun thing about getting older is finding younger people to mentor.’, aldus Mike May die op zijn derde blind werd en op zijn vijftigste zijn gezichtsvermogen weer terug kreeg.

Ouder worden heeft ook financiële voordelen. 65-plussers krijgen immers vrijwel overal kortingen.

En, zoals George Clooney het verwoordt: “I’m kind of comfortable with getting older because it’s better than the other option, which is being dead. So I’ll take getting older.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content