De Vlaamse Musicalprijzen 2012

Met vijf onderscheidingen – beste musical, beste regie (Martin Michel), beste inhoudelijke prestatie (Sam Verhoeven), beste mannelijke bijrol (Leendert De Vis) en beste aanstormend talent (Matthew Michel) – werd de Judasproductie Lelies uiteindelijk dé grote winnaar van de Musicalprijzen 2012. En ook een andere ‘kleine’ productie, de Musical van Vlaanderen creatie Marguerite S, werd beloond. Amaryllis Uitterlinden kreeg de prijs voor beste vrouwelijke bijrol en Harry De Neve de prijs voor Beste Creatieve Prestatie voor de digitale scenografie.

Maar ook de grote publieksmusical viel in de prijzen. Lucas Van den Eynde won met zijn pakkende vertolking van Tevje in de Musical van Vlaanderenproductie Fiddler on the Roof de onderscheiding voor Beste Mannelijke Hoofdrol. Bij wijze van dankwoord zong hij een fragment uit Wannes Van de Veldes ‘De zanger is een groep’. Fiddler won heel toepasselijk ook de prijs voor Beste Ensemble.

Domino, de musical (VMMa/VTM) sleepte de felbegeerde Radio 2 publieksprijs in de wacht en Marjolein Teepen haalde het in de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol op Marilou Mermans (Marguerite S) en Deborah De Ridder (Domino) met haar vinnige vertolking van Scaramouche in We will rock you (VMMa/Stage Entertainment). Bij Bohemian Productions waren ze dan weer erg in hun nopjes met de bekroning van de eerder onbekende musical Passing Strange als beste Amateurproductie.

Als enige prijswinnaar verwees Sam Verhoeven in zijn dankwoord naar de onzekere situatie van de musical, nu verschillende productiehuizen werkingsmiddelen dreigen te verliezen. Een reden te meer om één front te vormen meende hij. Hoe ook was het een geanimeerde avond, dankzij de grote opkomst van celebs uit de musicalwereld en niet in het minst door de geslaagde optredens van jong talent als Ianthe Tavernier, de energieke JukeBox Boys en de studenten van Musicallabo 2012. Presentatrice Christel van Dyck maakte meteen een afspraak voor de volgende editie van de Vlaamse Musicalprijzen en daar werd enthousiast op geklonken.

Linda Asselbergs

De uitreiking van de Musicalprijzen werd voor het tweede jaar op rij georganiseerd door Musical van Vlaanderen. Een overzicht van alle winnaars vindt u hier .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content