De taal der liefde: acht fenomenen die elke swiper moet kennen

Je date beschouwen als een back-upplan: in ons moderne datevocubularium wordt dat omschreven als cookie jarring. © iStockphoto

Online daten en dumpen is geen sinecure, zo bewijzen deze nieuwe datetermen­­. Een gewaarschuwd chatter telt voor twee.

Orbiting

Dit is een variant op ghosting, het fenomeen wanneer je date na enkele geslaagde afspraakjes plots in rook opgaat. Je belt, whatsappt en mailt verschillende keren, maar een reactie blijft uit. Toch zie je dat die persoon stilzwijgend naar je Instagram Stories en je Snapchats blijft kijken. Hij of zij leeft dus nog en is je bestaan niet vergeten. Alleen dat antwoorden komt er maar niet van.

Scrooging

Valentijn kan een gelegenheid zijn om het geld nog eens goed te laten rollen. Of omgekeerd, om extra te besparen door je geliefde vlak voor D-day aan de deur te zetten. Wie kiest voor optie twee, doet aan scrooging.

Instagramstanding

Terwijl een paar geslaagde dansmoves of een straffe opener vroeger voldoende waren om je date over de streep te trekken, heb je daar nu ook een arsenaal mooie selfies, fotogenieke hobby’s en dure koffies voor nodig. Wie doelbewust Instagram-foto’s post met iemand in gedachten, doet aan Instagramstanding. Herkenbaar?

Instagramstanding
Instagramstanding© Eva Mindorff

Throning

Die ene knappe klootzak meenemen naar een netwerkevent of met je bazin in bed duiken om een promotie te krijgen. Wie een verhouding begint om de eigen status op te krikken, bezondigt zich aan throning. Met liefde heeft dit weinig te maken, met eigenbelang des te meer.

Zondagavondkoorts

Zondagavond is het op veel dateapps spitsuur. Niet onlogisch: de werkweek staat voor de deur, dus is een verzetje meer dan welkom. Het resultaat is een mailbox vol voorstellen om samen nog iets van de avond te maken. Oprechte interesse of pure wanhoop? Aan jou om het verschil te detecteren.

Haunting

Of virtueel stalken. Officieel is de relatie voorbij. Officieus volgt, liket en becommentarieert je ex alles wat je doet op sociale media. Vleiend, maar ook vervelend, want zo blijft die ander letterlijk in je leven en rondspoken. Dat maakt het moeilijk om er definitief een streep onder de trekken.

Haunting
Haunting© Eva Mindorff

Banksying

De geheimzinnige kunstenaar Banksy zit niet om een stunt verlegen. Vlak nadat zijn schilderij ‘Girl With Balloon’ verkocht werd, begon het zichzelf te vernietigen. De sabotage was minutieus gepland. In datecontext betekent banksying anticiperen op een relatiebreuk lang voordat je er effectief een punt achter zet.

Of wedden op meerdere paarden tegelijk. Je doet aan cookie jarring wanneer je met iemand blijft afspreken, ook al heb je al lang besloten dat het nooit iets serieus zal worden. Een beetje zoals het eten van een tussendoortje om de goesting te stillen in afwachting van de hoofdschotel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content