De negatieve bijwerking van positief denken

© -

Ben jij iemand die tijdens een dipje heil zoekt in motivational quotes of een Pinterestboard waarop je je droomhuwelijk plant? Dan heeft de wetenschap slecht nieuws voor jou. Een nieuwe studie heeft immers uitgewezen dat positief denken over de toekomst je negatieve gevoelens enkel maar in stand houdt. Qué?

Tijdens het onderzoek werden de resultaten van vier verschillende studies die elk onderzochten wat de invloed was van positief denken naast elkaar gelegd. Wat bleek? Hoe meer mensen gingen dromen en fantaseren over hun (mooie) toekomst, hoe beter ze zich op dat moment voelden. Maar terwijl tijd verstreek werden zij die de meest fantastische dromen hadden geconfronteerd met depressieve gevoelens.

Hoe realistischer de droom, hoe beter je je op termijn zal voelen, concludeerden de wetenschappers. Want hoewel het op het moment fijn is om jezelf voor te houden dat je op een dag ontdekt zal worden als boetseerkoningin en je creaties uit Play-Doh een zodanig fortuin zullen opbrengen dat je op een roze kinderboerderij kan gaan wonen, zal de confrontatie met de realiteit (Hoe maak ik hier een businessplan voor? Is die roze verf niet schadelijk voor de dieren?) je op termijn enkel meer de dieperik in sleuren.

Woop! Woop!

Bovendien is de kans groot dat als je droomt over een bepaalde toekomst, je jezelf al wijsmaakt dat je die toekomst verwezenlijkt hebt en je niet écht hard zal werken om je doel te bereiken, zegt auteur van het onderzoek Gabrielle Oettingen aan Shape. Het is een beetje zoals beginnen diëten: wanneer je aan de wereld verkondigt dat je vanaf vandaag begint met gezond eten en sporten registreert je brein dat al een beetje alsof je dat al gedaan hebt – en je wel een beloning in de vorm van een avondje op de zetel met een kaasplank hebt verdiend.

Oettingen raadt de WOOP-tactiek aan. Nee, dat is niet als een overenthousiaste cheerleader juichen telkens je een stap in de goede richting zet, maar wel een achrostinon voor Wish-Outcome-Obstacle-Plan. Durf dus te dromen, maar hou je dromen realistisch en denk meteen welke stappen en hindernissen je moet ondernemen om die dromen waar te maken.

De negatieve bijwerking van positief denken
© –

Toegegeven, dat scoort minder goed op Tumblr, maar je wordt er wél gelukkiger van.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content