De meeste Brazilianen vinden het aanranden van vrouwen in pikante kleding terecht

© Reuters

Het aanranden van “uitdagende vrouwen” is voor een meerderheid van de Brazilianen “een terechte straf”.

Dat blijkt uit een peiling van de overheid. Dit maakte heftige reacties los bij president Dilma Rousseff en activisten op socialemediasites.

In totaal werden 3.810 mannen en vrouwen ondervraagd. Liefst 65,1 procent antwoordde affirmatief op de vraag of “vrouwen die kleren dragen waarbij delen van hun lichaam te zien zijn, het verdienen om aangerand te worden?” Daarnaast oordeelde 58,5 pct dat er minder aanrandingen zouden zijn als de vrouwen zich beter zouden gedragen.

President Dilma Rousseff liet via Twitter weten dat de Braziliaanse samenleving nog een hele weg heeft af te leggen en ze riep de regering en de samenleving op om samen te strijden tegen geweld tegen vrouwen.

Op Facebook publiceerden meteen 20.000 vrouwen een foto van zichzelf die weinig verhulden met daaronder de boodschap: “Ik verdien het niet om aangerand te worden”.

Sensuele cultuur

Volgens journaliste Nana Queiroz geeft dit de paradox in de Braziliaanse samenleving weer tussen hun sensuele cultuur en het conservatieve katholicisme. Vorige zomer uitte de Katholieke Kerk nog hevige kritiek op een wet van Rousseff die vrouwen beter moest beschermen tegen seksueel geweld. De Kerk zag hierin een eerste stap naar de legalisering van abortus.

Tot nu toe is abortus in Brazilië enkel toegestaan in geval van aanranding, tot de foetus slechts 8 weken oud is of als de moeder in levensgevaar is. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content