De man op de maan: hommage aan beeldend kunstenaar Paul Van Hoeydonck

U kent toch de man die een beeldje op de Maan heeft, beeldend kunstenaar Paul Van Hoeydonck (°1925)? In de Antwerpse galerie Callewaert-Vanlangendonck krijgt hij nu een belangrijke hommagetentoonstelling.

U kent toch de man die een beeldje op de Maan heeft, beeldend kunstenaar Paul Van Hoeydonck (°1925)? In de Antwerpse galerie Callewaert-Vanlangendonck krijgt hij nu een belangrijke hommagetentoonstelling.

Wat je er precies over moet denken laten we over aan de lezer zelf, maar onze musea doen eigenlijk hun werk niet echt naar behoren. We hebben nogal wat museale instelling, maar ze pakken zelden uit met kunsthistorische tentoonstelling over ‘onze’ 20ste eeuw, over de talrijke avant-garde kunstenaars, architecten en vormgevers uit België, die internationaal actief waren. Gelukkig nemen een aantal galeries prachtige initiatieven, zoals nu de Antwerpse galerie Callewaert-Vanlangendonck die uitpakt met een expo over een van onze internationaal vermaarde beeldende kunstenaars van de tweede helft van de vorige eeuw: Paul Van Hoeydonck. Van Hoeydonck is de man die een beeldje ontwierp, de Fallen Astronaut, dat in ’71 als eerste kunstwerk op de Maan werd gelegd. Maar de betekenis van Paul Van Hoeydonck reikt veel verder. Al in de vroege jaren ’50 maakte hij heel wat constructivistisch werk dat nu nogal gezocht is en van kunsthistorisch belang is. De expo in de Antwerpse galerie gaat trouwens vooral over dit vroege werk, van de jaren ’50 tot ’70, tot en met de lightworks, de spiraaltekeningen en zijn vroege planetscapes.

Van Hoeydonck maakte ook deel uit van de vermaarde Zero groep, waarover momenteel een expo loopt (tot 7 januari 2015) in het Guggenheim Museum te New York. Er is trouwens ook daar werk van Van Hoeydonck te zien.

De expo “Paul Van Hoeydonck, from Zero tot the Moon”, bij Callewaert-Vanlangendonck loopt van 25 september tot 13 december, Wolstraat 21 te 2000 Antwerpen.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content