De koning treedt af / Leve de koning
Het was een donderslag bij heldere hemel, toen op woensdagmiddag het bericht kwam dat de koning een belangrijke mededeling had. Om klokslag 18 uur zaten bijna vijf miljoen Belgen voor de buis om hun koning de woorden te horen uitspreken waarover al maanden gespeculeerd werd.
‘Ik stel vast dat mijn leeftijd en mijn gezondheid mij niet meer toelaten mijn ambt uit te oefenen zoals ik dat zou willen doen. Het is een kwestie van elementair respect voor de instellingen en ten opzichte van u, waarde medeburgers. Na een regeerperiode van 20 jaar, ben ik dus van mening dat het ogenblik is aangebroken om de fakkel aan de volgende generatie over te dragen.’
Op 21 juli is het zover. Twee weken voor zijn 20ste ambtsjubileum treedt Koning Albert af en legt Filip de eed af als zevende Koning der Belgen.
Koning Albert mag in ieder geval tevreden terugblikken op zijn ambtsperiode. Uit een enquête van VTM daags na de afscheidstoespraak, blijkt dat 75 % van de Vlamingen Albert een goede koning vindt.
Uiteraard schenkt ook het koninklijke blad Royals ruim aandacht aan deze historische gebeurtenis.
In zijn jubileumnummer brengt Royals een uitgebreid portret van Koning Albert met als titel ‘Van interim-koning tot populaire vorst’. Maar we nemen niet alleen afscheid van een belangrijk staatshoofd.
Ook Koningin Paola heeft enkele belangrijke verwezenlijkingen op haar naam staan. Dankzij haar inzet kon een internationaal netwerk uitgebouwd worden om vermiste kinderen sneller op te sporen. Met de stichting Koningin Paola werden innoverende onderwijsprojecten gelauwerd. Het Koninklijk paleis in Brussel werd dankzij Koningin Paola een tempel van hedendaagse kunst.
Royals bekijkt ook de troeven van de nieuwe vorst Filip. De 53-jarige zoon van Koning Albert is ongetwijfeld de best opgeleide koning die België ooit gekend heeft. Het getuigt in ieder geval van moed dat de toekomstige koning de beslissing heeft genomen om zich officieel ‘Philippe’ te laten noemen, op zijn Frans geschreven, zoals het op zijn geboorteakte staat. Tot nog toe was hij Prins Filip, Prince Philippe of Prinz Philipp, afhankelijk van het landsdeel waar hij zich op dat moment bevond. Het hof voegt er wel aan toe dat dit enkel voor officiële documenten geldt. Wie dit wil, kan hem dus als voorheen noemen.
De kans is groot dat we een krachtdadige vorst krijgen die mee is met zijn tijd. ‘Prins Filip heeft zich erop toegelegd om traditie te verzoenen met moderniteit’, staat te lezen in het lijvige portret van de toekomstige Koning Filip dat het hof verspreidde.
En wat mogen we verwachten van de nieuwe Koningin Mathilde? De ervaring en de dossierkennis die zij de afgelopen veertien jaar heeft opgebouwd, worden alom geroemd. Mathilde wordt de eerste koningin die in België werd geboren. Zij kent dus beter dan haar voorgangsters de cultuur, de troeven en de gevoeligheden van dit moeilijke land. De kans is groot dat ze de meest populaire vorstin wordt die België ooit heeft gekend.
En natuurlijk staat Royals stil bij de onvergetelijke zomer van 1993, toen de amper 63-jarige Boudewijn onverwacht overleed tijdens zijn vakantie in het Spaanse Motril. Het land was in shock. Honderdduizenden Belgen van alle rang en stand kwamen naar de hoofdstad om afscheid te nemen van hun geliefde vorst Boudewijn. Het was een immens verdrietige Albert die op 9 augustus 1993 de eed aflegde.
Gelukkig wordt deze troonwissel een gelukkige gebeurtenis. Dat is een primeur in de Belgische geschiedenis. Behalve Koning Leopold III, die in dramatische omstandigheden aftrad, zijn alle Belgische koningen in functie gestorven. Voor het eerst zullen we dus niets dan lachende gezichten zien wanneer de nieuwe vorst de eed aflegt.
Leve Koning Albert!
Leve Koning Filip!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier