De Indianen in Parijs

Wie weg is van Indianen moet nu snel naar Parijs waar in het Musée du Quai Branly een schitterende tentoonstelling opent over de cultuur van de Noord-Amerikaanse Indianen.

Wie weg is van Indianen moet nu snel naar Parijs waar in het Musée du Quai Branly een schitterende tentoonstelling opent over de cultuur van de Noord-Amerikaanse Indianen.

De link tussen de Fransen en de Indianen uit Noord-Amerika, meer bepaald met de Indianen uit de grote vlakte, ligt voor de hand. Je zou het bijna vergeten, maar de Fransen bezaten heel lang grote delen van dit continent. In Louisiana bijvoorbeeld herinneren zoveel plaatsnamen aan dit Franse verleden, denk maar aan Baton Rouge, Lafayette of Thibodaux.

Louisiana werd dan in 1803 verkocht door Napoleon, maar de Franco-Amerikaanse cultuur blijft er levendig. De Franse sporen gaan echter veel dieper het land in. Je komt de Franse cultuur tegen van Texas tot de Rocky Mountains, van Kansas tot in Oklahoma en uiteraard in de grote vlakten.

Destijds, eeuwen geleden, trokken Franse ontdekkingsreizigers door het land van de Indianen. Sommige lieten ons schitterende beschrijvingen achter, zoals Louis Nicolas die ook oog had voor de cultuur van de oorspronkelijke bewoners. Daardoor kwamen er al heel vroeg objecten, meestal gebruiksvoorwerpen, in Frankrijk terecht.

Het ligt dus voor de hand dat het Musée du Quai Branly, de tempel van de etnische culturen, nu een grote expo wijdt aan de Indianen. Deze expositie gaat over meer dan hun materiële cultuur alleen. Door middel van de klassieke Westernfilms wordt ook het stereotiepe beeld van de Indianen geschetst, zoals dat in de 19de eeuw ontstond. Deze boeiende expo doet later ook het MET in New York aan. (PS)

“Indiens des plaines” tot 20 juli te zien in het Musée du Quai Branly te Parijs, www. quaibranly.fr.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content