De glasbak van Koolhaas: Rotterdam pakt uit met nieuw museum

Het Timmerhuis, Rotterdam © Ossip van Duivenbode

Al gehoord van de Glasbak? Een kleine rondvraag bij de Rotterdammers zal je ongetwijfeld leren dat het de nieuwste creatie van OMA is, het ontwerpbureau van de wereldberoemde Rem Koolhaas. Maar de officiële naam is “Het Timmerhuis” en daarin opent straks het nieuwe Museum Rotterdam.

Dat de Rotterdammers ondeugende spraakvaren zijn weten we al langer. Voor alle nieuwe bouwwerken verzinnen ze terstond grappige bijnamen, zoals “De Hoerenloper” voor een voetgangersbrug, “De Zwaan” voor de Erasmusbrug, “Het Potlood” voor een flatgebouw, “Het Kapsalon” voor het Centraal Station en nu dus “De Glasbak” voor Het Timmerhuis.

Het Timmerhuis is een groot, nieuw glazen complex aan de Meent in het hartje van de oude stad. In Rotterdam is het begrip oude stad natuurlijk relatief, na de bombardement van 1940 -staat dit jaar in de kijker- werd de stad al tweemaal herbouwd. De stad herrees in de jaren ’50 opnieuw uit de grond. Ondertussen werden heel veel van die fifties bouwsels weer vervangen.

Gedaanteverwisseling

De Glasbak/Het Timmerhuis is zo’n nieuw project, hoewel er toch een stukje van het originele fifties gebouw is blijven staan, aan de kant van de Meent. Net daarin opent op 6 februari het Museum Rotterdam, een dynamisch en modern stadsmuseum. De eerste expo’s, onder de titel “De Nieuwe Stad” gaan allemaal over de heropbouw van Rotterdam en de verandering van haar skyline, in de laatste driekwart eeuw sinds het bombardement.

Geen enkele andere Europese stad onderging zoveel gedaanteverwisselingen als deze Maasstad. Uiteraard wordt dit onderwerp niet op de klassieke wijze behandeld en wordt het een belevenisexpo. Er staat trouwens in het voorjaar nog heel wat op het programma omtrent die heropbouw, onder meer een expo van de Britse Magnumfotograaf Martin Parr die heel wat streetviews maakte.

Een wolk

Niet alleen het Museum Rotterdam is de moeite, wandel ook even door het volledige Timmerhuis. Het ontwerpbureau OMA vatte het op als een “glazen wolk”. Het gebouw is deels 60 meter hoog, telt veertien verdiepingen en herbergt ook restaurants, kantoren, winkels en woningen. We mogen het dus zeker een imposante creatie noemen. (PS)

Algemene info: www.museumrotterdam.nl. Expo De Nieuwe Stad in het Museum Rotterdam loopt tot 18 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content