De favoriete West-Vlaamse adressen van Wim Opbrouck

Wim Opbrouck woont op een steenworp van de plaats waar hij is opgegroeid: Harelbeke. De begenadigde acteur over zijn favoriete adressen in West-Vlaanderen.

1. De Oude Leiearm, Bavikhove Mijn nummer één, vlak bij mijn deur. Een afgesloten, oude kronkel van de Leie waar ik ’s winters ga schaatsen als iedereen in Damme zit. Onderdeel van een natuurgebied dat zich uitstrekt tot aan Ooigem, met zijn prachtige kasteel. Een verborgen, beschermde parel in een verkaveld Vlaanderen.

2. Restaurant Het Vliegend Tapijt, Marke De vorige uitbaters, Stefaan en Yvette, lieten de zaak onlangs over aan de volgende generatie, die zich op dezelfde wijze ontfermt over deze unieke plek. Ik kwam er voor het eerst zeven jaar geleden en ben er blijven komen.

3. Café In de Wolken, Kortrijk Een prachtig cafeetje met bieren en wijnen van uitstekende kwaliteit, vlak bij het begijnhof. Het is er klein en mooi, het heeft iets van een jazzclub, en de muziek is er bovenaards goed. Stefaan en Yvette houden het nog vier dagen per week open, en ik blijf ze steunen.

4. De zee, Sint Idesbald Ik huur er af en toe een appartement van vrienden, met een onwaarschijnlijk zicht op de zee, die in deze reeks niet mocht ontbreken. Ik word er met rust gelaten en bevind me toch in een walhalla van culinaire topzaken: Vis bij Mare Nostrum, vlees bij Dierendonck, een heerlijke groenten- en kaaswinkel, prachtige bakkers en wijn bij Weber.

5. Permeke museum, Jabbeke Een teletijdmachine omwille van de modernistische architectuur, de meubels van Veranneman, en de sfeer van het huis van de schilder. Toen hij in de Eerste Wereldoorlog in Groot-Brittannië zat, had hij zo’n heimwee dat hij op slag bruine zeegezichten begon te schilderen, waar ik verliefd op ben. Het zijn bijna De Cordiers.

6. De zomer van Watou Omwille van de herinneringen, de aantrekkelijke verbinding tussen woord en beeldende kunst, en de kamer vol ballonnen in een oude hoeve die ik er ooit met de kinderen ontdekt heb. Maar ook omwille van het lekker eten in het Hommelhof, de verwaaide schrijvers die er komen, de wandelingen door het dorp en de B&B ’t Brouwershuis uit de jaren zeventig.

7. Talbot House, Poperinge Een museum waar tijdens de Eerste Wereldoorlog Engelse militairen kwamen uitrusten. Rang en stand verdwenen, en ze konden er een boek lenen als ze hun hoofddeksel in pand gaven. Ik kwam er met mijn zoon, logeerde in de Dunkirk Room, bewonderde er de mooie tuin, speelde op de piano van toen, en dwaalde ’s nachts tussen de beelden op zoek naar het toilet.

8. De Vaarttaluds, Zwevegem Een fraai natuurgebied, ideaal om er te wandelen, iets gaan drinken bij de geitenboer en naar de pony’s te kijken die in de weiden grazen.

9. 4ad, Diksmuide Ooit een jeugdhuis, nu een muziekclub waar grote Amerikaanse bands hebben opgetreden.

10. In de Wulf, Dranouter Omdat kok Kobe Desramaults zijn roots teruggevonden heeft, de zaak wat van een herberg heeft waar je de koffer kunt neerzetten en blijven slapen. Iets waar we met de bende van Wim altijd naar op zoek waren, om na de rit niet meer de straat op te moeten.

Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content