De evolutie van grafische vormgeving

Het Graphic Design Museum in Breda opent een tentoonstelling over de evolutie van de grafische vormgeving.

Hebt u zich al eens afgevraagd waarom A4 het doorsnee papierformaat is? Of wie de grondlegger is van de hedendaagse grafische vormgeving. Het Nederlandse Graphic Design Museum geeft u met de expositie ‘Jan Tschichold, Guiding a New Tradition’ het antwoord.

Deze expositie past binnen de ruimere tentoonstelling ‘Who sets the Standard?’. Deze tentoonstelling gaat na hoe de opkomende industrialisering uit de twintigste eeuw en de huidige technologische ontwikkelingen bepalend zijn voor het beeld in de vormgeving.

Vormgever en typograaf Jan Tschichold (1902-1974) wordt gezien als hoofdrolspeler in de modernistische vormgeving. Hij zorgde ervoor dat A4 het standaard papierformaat werd. Het erfgoed van Tschichold is vooral terug te vinden in de hedendaagse ’template’ of ‘patroon’-cultuur. Herkenbaarheid en reproduceerbaarheid bepalen in hoge mate het visuele karakter van informatie.

Ontwerper Hendrik Jan Grievink levert met zijn project ‘Template Culture: Form Follows Format’ commentaar op de expositie van Tschichold. Hij ontdeed heel wat websites van hun inhoud en reduceerde ze tot esthetische objecten. Naast de analyse van Grievink toont het Graphic Design Museum ook werk van onder andere vormgever Laszlo Moholy Nagy, typograaf Piet Zwart, grafisch ontwerper Otto Treuman en architect Max Bill.

Annelien Boens

Graphic Design Museum Boschstraat 22 Breda / Van 28 februari tot 7 juni / di-vr 10u-17u za-zo 11u-18u ma gesloten / tickets: € 7.5 p.p. (reductie voor studenten)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content