De eindejaarsvragen en -antwoorden van Trui Moerkerke en Sofie Albrecht (Café Cosmétique)

Trui en Sofie © -

Met 2015 op de drempel blikt Knack Weekend terug op het voorbije jaar door de ogen van enkele prominente lifestylefiguren. Vandaag: het 2014 van Trui Moerkerke en Sofie Albrecht, de vrouwen achter beautyblog Café Cosmétique, die dit jaar een Weekend Blog Award in de wacht sleepte.

Wat vonden jullie de opmerkelijkste trend van 2014?

Café Cosmétique: Een hoopgevende trend in beauty vinden wij die van imperfectie: het succes van anti-idolen als Lena Dunham, die openlijk uitpakken met hun onzekerheden en imperfecties, de voorzichtige stapjes van beauty- en modemerken om steeds meer van het geijkte pad af te dwalen. Persoonlijkheid wordt belangrijker dan het klassieke schoonheidsideaal. Iets dat al jaren aan de gang is, maar toch vooruitgang heeft geboekt het afgelopen jaar. En hopelijk volgend jaar nog sterker doorzet. Niets saaier dan perfectie. Een andere, zeer concrete trend: het grote succes van nicheparfums.

Wat wordt volgens jullie de trend van 2015?

Café Cosmétique: Volgens trendwatcher Tom Palmaerts loopt de retro-trend op zijn einde. Goed nieuws, dat juichen wij toe. Nooit begrepen die trend. Het is zo’n gemakkelijkheidsoplossing, totaal niet creatief. Nostalgie bovendien naar een idyllische tijd die niet eens bestaan heeft. Want komaan, wie zou nu willen wisselen met huisvrouwen uit de jaren ’50 ? Verder lijkt normcore wel een trend die aanhoudt. Ook ‘geestelijk’: het pleidooi om tevreden te zijn met de ‘gewonigheid’ in het leven, van psychiater Dirk De Wachter vond al heel wat weerklank.

Hebben jullie een wens voor het nieuwe jaar?

Sofie: Meer aandacht voor kwaliteit ipv kwantiteit, dat geldt voor zowat alle domeinen 🙂

Trui: Minder gekwaak in de media en vooral meer aandacht voor genuanceerde meningen dan voor hysterische ‘perceptie’verhalen. Meer mededogen ook. Maar eerst alle betweters de boom in 🙂

Wat hebben jullie het voorbije jaar geleerd?

Sofie: Geen schrik hebben om in het diepe te springen .

Trui: Mediteren. Of beter: een aanzet tot mediteren, want het zou nogal pretentieus zijn om te denken dat je dat op een jaar helemaal beheerst.

Wie vonden jullie de opmerkelijkste figuur van 2014?

Sofie: De Ted Talk van Lizzie Velasquez over haar syndroom dat haar de titel ”s werelds lelijkste vrouw’ heeft opgeleverd. Haar moed en positieve instelling vind ik zeer ontroerend en inspirerend.

Trui: Daan Roosegaarde: de Nederlandse techno-poeët of kunstenaar-designer, kortom een veelzijdig man, brengt in deze donkere economische tijden een positieve boodschap. Ik hoorde hem in november op het Creativity World Forum. Zijn onverwachte en originele kijk op de wereld doet je geloven dat een betere toekomst mogelijk is. Wat hij maakt is tegelijk nuttig, duurzaam, mooi, ja zelfs poëtisch. Neem nu zijn ‘Glowing Lines’, een onderdeel van zijn Smart Highway project: een snelweg die afgelijnd is met verf die overdag via zonlicht energie opneemt en dan ’s nachts licht geeft. Veilig en ontroerend mooi. Of zijn Van Gogh fietspad, een fietspad van lichtgevende steentjes geïnspireerd op het wereldberoemde ‘Sterrennacht’ van Van Gogh.

Wat/wie heeft jullie dit jaar ontroerd en waarom?

Cafe Cosmétique: Wij zijn eeuwige fans van Jennie Vanlerberghe, oprichtster van Moeders voor Vrede, Vrouw van het jaar (Knack Weekend) in 2006 en dit jaar barones geworden. Haar Moeders voor Vrede werd door het Afghaanse ministerie uitgeroepen tot de beste ngo daar werkzaam. In verschillende centra kunnen vrouwen terecht voor opleidingen en medische verzorging. Wat een moed om in deze moeilijke en gevaarlijke omstandigheden toch telkens weer meer dan een steen in de rivier te verleggen.

Katrin Swartenbroux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content