De eindejaarsvragen en -antwoorden van Bart en Magali van Coffeeklatch

Magali Elali and Bart Kiggen © .

Met 2015 op de drempel blikt Knack Weekend terug op het voorbije jaar door de ogen van enkele prominente lifestylefiguren. Vandaag: het 2014 van Magali Elali and Bart Kiggen van creative consultancy Coffeeklatch, laureaten van de Weekend Blog Awards 2014.

Wat vond jij de opmerkelijkste trend van 2014?

De opkomst van groen in de manier waarop we leven. Fauna en flora zijn niet meer louter esthetisch en decoratief, maar ook functioneel. Zo hebben ze een positieve invloed op het binnenklimaat, de gezondheid en de productiviteit van de mens. Steeds meer architecten nemen tuin- en landschapsarchitecten onder de arm om meer groen structureel in onze omgeving te integreren. Denk aan de populariteit van gemeenschappelijke stadstuinen, Ringland, floristen Mark Colle en Thierry Boutemy en de Antwerpse concept store The Recollection die naast homeware ook bloemen en planten verkoopt. Groen is populair in huis, in de tuin, op de werkvloer, maar ook in de retail en de horeca.

Wat wordt dé trend van 2015?

We hopen dat het binnenkort gedaan is met Kwaliteit voor de laagste prijs. De consument verwacht veel van de producten waar hij/zij zich mee omringt en wil daar wel een eerlijke prijs voor betalen. We verwachten een afkeer tegen dumpprijzen, ten voordele van het ondersteunen van lokaal talent en producten van eigen bodem. Lokaliteit en authenticiteit worden kwaliteitslabels, waar we allemaal meer belang aan zullen hechten.

Wat is je wens voor het nieuwe jaar?

Een voorzichtige groei, waarbij we schoonheid en meerwaarde kunnen blijven creëren voor de mensen die ons omringen. Schoonheid betekent grootsheid, hoe kleinschalig dat ook mag zijn. We voeren een pleidooi voor lokale ondernemers die hun nek uitsteken en iets proberen op te bouwen. En we hopen dat het economische klimaat, maar ook de mentaliteit gunstiger wordt, zodat er meer plaats vrijkomt om te experimenteren en nieuwe bruggen te slaan. Dankzij Coffeeklatch hebben we heel wat inspirerende creatieve persoonlijkheden ontmoet. En we hopen op een continuïteit van al dat moois in 2015.

Wat heb je het voorbije jaar geleerd?

Think it, do it, be it, but don’t say it.

Wat heeft je dit jaar ontroerd en waarom?

Afgelopen zomer hebben we enorm genoten van de overzichtstentoonstelling van Kazimir Malevich in de Tate Modern in Londen. Met uitsluitend abstracte, geometrische patronen probeerde hij ‘de zuivere ervaring’ te bereiken, met het beroemde Zwarte vierkant als ultieme resultaat. Maar ook de overzichtstentoonstelling van levende kunstenaars Michaël Borremans in de Bozar en Berlinde De Bruyckere in het SMAK zijn absolute toppers, waar we in moeten blijven investeren. We worden continu omringd door schoonheid, maar we moeten het wel willen zien natuurlijk.

Katrin Swartenbroux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content