De Boomgaardstraat

Van bloemen tot bier: je vindt het allemaal in de Boomgaardstraat, die boomt als nooit tevoren. © Wouter Van Vaerenbergh

Het verhaal achter een tuin, straat, wegel of park. De anderhalve kilometer lange grens tussen district Berchem en Antwerpen was vroeger een dooie boel. Daar kwam de voorbije twee jaar pijlsnel verandering in, wat enthousiast beaamd wordt door de ondernemers in de booming buurt.

De straat vertrekt aan de overkant van station Antwerpen-Berchem, parallel met de Statiestraat. Op die plek kwamen er vrij recent twee zaken bij. Elvedin Hadziric, mede-eigenaar van comedyclub Lebowski’s: “Toen we begonnen te bouwen in maart 2016, zagen we steeds meer jonge gezinnen zich hier vestigen. Zurenborg is een populaire wijk die zich uitbreidt, deze kant op.” Sander de Bruijn van brunch- en wijnbar Bar’rique: “Er zijn ook veel nieuwe zaken bij gekomen, zoals recent nog een bloemenwinkel en een artisanale frituur. De bouw van het Groen Kwartier (de site rond The Jane, red.) heeft ook een goede invloed gehad.”

Als een bloemenwinkel het hippe Zuid inruilt voor een plekje hier in Oud-Berchem, weet je dat je straat opgewaardeerd is. Helena Libert van traiteurzaak Helena Kookt Over, halfweg de Boomgaardstraat: “Het Groen Kwartier heeft die dode hoek in de Boomgaardstraat weer doen opleven. Het is nog niet helemaal af, er zullen dus nog meer mensen bij komen. Hier wonen moet wel betaalbaar blijven voor iedereen, het mag niet zo’n hippe witte buurt worden, dan wordt het saai.” Restaurant Marie zit al negen jaar aan het ander uiteinde van de straat, richting Mechelsesteenweg. Zaakvoerder Mieke Dockx: “Ik heb de buurt heel hard zien evolueren. De overname van de Brouwerij en de komst van The Jane hebben daar een grote rol in gespeeld, maar ook de initiatieven van kleinere ondernemers.”

Sven Dekleermaeker van Brouwerij De Koninck zat er met z’n neus op: “In twee jaar tijd hebben we eigenlijk een klein dorpje in de stad gecreëerd. Toen ik hier in 2010 kwam werken als brouwmeester, was er enkel de brouwerij zoals die er al honderd jaar was. Als je geen lunch bijhad, was dat echt een ramp. Nu is het hier een culinair paradijs!” Dat is onder meer te danken aan Kasper Stuart van barbecuerestaurant Black Smoke: “Wij zijn vijf jaar geleden begonnen met onze eerste grote zomerpop-up, toen was er echt heel weinig en The Jane was nog niet open. Daarna was de buurt ineens volop in verandering.” Luc Dickens van The Butcher’s Son beaamt dat : “Er zijn veel nieuwe bouwprojecten bij gekomen.” En hoe vlot het onderling? “Ons restaurant ligt op het terrein van de brouwerij en de verschillende zaken daar werken vlot samen. We gebruiken zelfs elkaars producten. Maar we betrekken ook de bewoners bij de planning van activiteiten”, weet Dickens. “Het contact met de buurt is steeds zeer intensief geweest”, bevestigt Kasper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content