Dan toch verschil tussen mannelijk en vrouwelijk brein?

© /

Een universitaire studie heeft uitgewezen dat het brein van een man en het brein van een vrouw mogelijk anders werken op moleculair niveau.

Bepaalde hersenafwijkingen verschillen bij de beide geslachten, maar hoe biologie en cultuur bijdragen tot deze verschillen is nooit duidelijk geweest. Nu hebben neurowetenschappers aan de Northwestern universiteit een intrinsiek biologisch verschil ontdekt tussen het brein van mannelijke ratten en dat van vrouwelijke ratten in de moleculaire regulering van de hippocampus.

Niet waarom iemand beter is in kaartlezen

De resultaten van hun studie bieden alvast een eerste wetenschappelijk bewijs om te kunnen veronderstellen dat het brein van mannen anders reageert op bepaalde medicatie voor bepaalde geestelijke aandoeningen dan het brein van vrouwen.

“Het belang van onderzoek naar sekseverschillen in de hersenen is om geneeskunde voor iedereen zo relevant en toegepast mogelijk te maken”

“Het belang van onderzoek naar sekseverschillen in de hersenen is om geneeskunde voor iedereen zo relevant en toegepast mogelijk te maken”, schrijft onderzoekster Catherine S. Woolley. “Het is zeker niet om te weten te komen waarom iemand beter is in kaartlezen of waarom meer vrouwen dan mannen een bepaald beroep kiezen.” Woolley is professor neurobiology aan de Weinberg College of Arts and Sciences en een participerend lid van de Women’s Health Research Institute aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Geheugen, pijn, eetlust en epilepsie

Woolley en haar team hebben ontdekt dat in de hersenen van vrouwelijke ratten de drug URB-597 het remmende effect van een belangrijke endocannabinoïde verhoogde, waardoor er minder neurotransmitters vrijgemaakt werden. Bij mannelijke ratten had de drug geen effect.

Endocannabinoïden, die hun naam hebben gekregen omdat ze dezelfde receptoren prikkelen als het actieve ingrediënt in marihuana, worden regelmatig onder de loep genomen. Het zijn moleculen die helpen met de regulering van bepaalde neurotransmitters die verband houden met heel wat psychologische processen, waaronder geheugen, pijn, eetlust en epilepsie.

Neurowetenschappelijk onderzoek doorgaans op mannelijke cellen

“Het is nog niet duidelijk of onze bevindingen bij ratten zich ook zullen vertalen naar het menselijk brein”, aldus Woolley, “maar het is wel belangrijk voor de wetenschappers die onderzoek doen naar endocannabinoïden dat het manipuleren van deze moleculen verschillende effecten bij mannen en vrouwen heeft.”

“We bewijzen vrouwen – met name de vrouwelijke gezondheid – geen dienst door ons te blijven voorspiegelen dat zaken hetzelfde zijn, terwijl ze dat niet zijn”

Catherine Woolley heeft gedurende 20 jaar ‘het verschil tussen mannen en vrouwen’ bewust ontweken, tot haar eigen data aantoonde dat het onderwerp wel degelijk relevant was. “Wetenschapper zijn is ook je mening kunnen bijsturen wanneer er nieuw bewijs opduikt”, zegt ze. “Om te weten wat de gelijkenissen en verschillen tussen mannen en vrouwen zijn moeten wetenschappers beide seksen onder de loep nemen.” Op dit moment wordt zo’n 85% van neurowetenschappelijke onderzoeken gevoerd op mannelijke dieren of cellen.

“We bewijzen vrouwen – met name de vrouwelijke gezondheid – geen dienst door ons te blijven voorspiegelen dat zaken hetzelfde zijn, terwijl ze dat niet zijn,” besluit Woolley. “Als de resultaten van deze onderzoeken anders zijn bij vrouwelijke dieren of cellen dan moeten we dat weten en rapporteren. Dit is essentieel in de zoektocht naar zo doeltreffend mogelijke behandelingen en medicatie.”

via ScienceDaily

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content