Creatieve designerexpo ‘Jong Bloed’: een must voor kerstshoppers

© Wouter Van Vaerenbergh

Juwelenontwerpster Elisabeth Leenknegt organiseert samen met haar vader, glaskunstenaar Jan Leenknegt, dit weekend de tiende editie van Jong Bloed. In de oude zeepfabriek in Ronse mogen jonge creatievelingen hun ontwerpen showen. Iemand nog een kerstkadootje nodig?

Juwelenontwerpster Elisabeth Leenknegt organiseert samen met haar vader, glaskunstenaar Jan Leenknegt, dit weekend de tiende editie van Jong Bloed. In de oude zeepfabriek in Ronse mogen jonge creatievelingen hun ontwerpen showen. Iemand nog een kerstkadootje nodig?

Voor deze tiende editie mogen onder meer Clodette (binnenhuiscollectie), Studio Woot Woot (meubilair) en Roos Vandekerckhove (accessoires) opdraven. Wie nog op zoek is naar een origineel kerstgeschenk trekt dit weekend best richting Ronse.

Knack Weekend-journaliste Ellen De Wolf interviewde Elisabeth Leenknegt onlangs nog voor het juwelennummer. In dit stuk vertelt ze waarom ze voor glas koos als basis van haar juwelencollecties.

“Glasblazen zit in mijn genen. Mijn grootvader maakte glas-in-loodramen, mijn vader is kunstenaar en maakt glassculpturen. Ik ben er trots op dat ik die traditie kan verderzetten. Nochtans is de techniek niet meer van nu: glasblazen vraagt tijd, terwijl alles tegenwoordig snel moet gaan. Voor mij heeft het ook iets magisch. Verhit glas wordt als vuurrode, vloeiende lava. Het is een materiaal waarvoor je respect moet hebben, en waar je voorzichtig mee moet omgaan. Mijn armen staan altijd vol brandwondjes.”

Even sterk al edelmetaal

“Wie glas zegt, denkt bijna automatisch dat het heel breekbaar is. Dat is niet zo, denk maar aan knikkers. De vorm is bepalend voor de sterkte van het materiaal. In het begin experimenteerde ik veel met sculpturen, maar dat waren eerder galeriestukken en geen juwelen. Ze waren niet sterk genoeg om te dragen. Daarom zijn we overgestapt op massieve, ronde glasparels. Die zijn even sterk als edelmetaal.”

“Intussen ben ik tien jaar bezig. Ik heb nu drie winkels en zo’n dertig verkooppunten, maar het is niet gemakkelijk geweest. Ik moest niet alleen opboksen tegen het idee dat glazen juwelen heel fragiel zijn, maar ook tegen de start van de crisis. In het begin stond ik overdag in de winkel en maakte ik ’s avonds en ’s nacht mijn juwelen. Elke dag opnieuw. Vandaag heb ik enkele mensen in dienst, maar het glasblazen doe ik nog altijd zelf. Omdat je nauwelijks iemand vindt die de techniek beheerst, maar vooral omdat ik zelf niets liever doe.” (EDW / AB)

Elisabeth Leenknegt organiseert op 14 en 15 december de 10de editie van Jong Bloed, een platform voor jong, creatief talent, in de oude zeepfabriek, Fostierlaan 10, 9600 Ronse. www.elisa-lee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content