Comedian-illustrator William Ludwig Lutgens: ‘Ik wil mezelf vooral niet te serieus nemen’

© Johan Jacobs

William Ludwig Lutgens (26) studeerde Illustratie en Research in Art & Design aan Sint Lucas Antwerpen. Won de Eeckman Art Prize 2017. Toont zijn werk begin september op Art on Paper in Bozar. Woont en werkt in Gent.

‘Ik heb altijd enorm graag getekend en boekjes samengesteld, maar eigenlijk pas ik in geen enkel hokje. De hedendaagse beeldende kunsten boeien me enorm, en mede daardoor ben ik op verschillende terreinen actief. Ik illustreer teksten die ik interessant vind, schilder en maak installaties, ben resident aan het Hoger Instituut Voor Schone Kunsten in Gent en geef ook Het Geïllustreerd Blad uit, een politiek incorrect dagblad. Zelf noem ik me een comedian, iemand die op een ironische manier sociale kwesties aankaart en zachte steken geeft.

Ook stand-upcomedy is een medium waarmee ik graag wil gaan experimenteren. Niet om mensen de kast op te jagen, maar om ze te prikkelen of te verwarren en zo het debat aan te zwengelen. Tegelijk wil ik mezelf vooral niet te serieus nemen. Ik lach en spot met veel dingen – dan mag ik mezelf niet ontzien. Gelukkig voelen galeries als Plus-One in Antwerpen, A01 in Napels en Surplus Space in het Chinese Wuhan me goed aan. Ze geven me de vrijheid om onvoorspelbaar te zijn en mijn werk telkens weer in een nieuwe richting te sturen. Een prijs voor hedendaagse tekenkunst winnen is leuk, maar ik hoop vooral dat ik mezelf kan blijven heruitvinden.’

williamludwiglutgens.com, artonpaper.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content