Collectie Freddy Benoot onder de hamer

Het Brusselse veilinghuis Bergé brengt de unieke collectie hedendaagse Belgische kunst van wijlen Freddy Benoot onder de hamer.

Het Brusselse veilinghuis Bergé brengt een unieke collectie van hedendaagse Belgische kunst onder de hamer. Niet enkel de hoeveelheid en de kwaliteit geven deze veiling een extra dimensie, ook de herkomst van het materiaal. Het gaat om de collectie van wijlen Freddy Benoot die in Oostende een toonaangevende kunstgalerie heeft gerund, tot hij vorige zomer plots overleed.

Benoot was geen gewone kunsthandelaar, maar een echte verzamelaar die nauwe banden aanknoopte met tal van kunstenaars en daardoor heel wat uniek materiaal kon verwerven. Bovendien concentreerde hij zich vooral op de naoorlogse kunst uit BelgiÔ, waarvan hij een collectie van museale kwaliteit bijeenbracht. De man was in kunstmiddens goed bekend en genoot van de status van kunstconnaisseur. Hij had een neus voor werk van goede kwaliteit. Het is bovendien erg jammer dat deze man van het toneel verdween, omdat hij fervente verdediger was van de naoorlogse Belgische beeldende kunstenaars.

Het is uitzonderlijk dat zo’n volledige verzameling niet wordt verspreid en als geheel wordt afgehamerd. Kortom dit is een unieke kans voor verzamelaars, zeker nu de kunst weer wat in de lift lijkt te zitten. De verzameling bevat onder meer werk van Dierickx, Lismonde, Lacasse, D’Haese, Reinhoud, Leroy, Leblanc, Dotremont, Menselsohn, Verheyen, Vandercam, Van Severen, Cortier en Van Anderlecht.

Piet Swimberghe.

De veiling gaat door op zondag 29 maart aan de Grote Zavel 40 te 1000 Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content