Club Congé met Hannah Van Ongevalle: ‘Nooit vakantie tijdens de zomer’

© Fred Debrock

Twee maanden lang vertellen interessante mensen ons over hun zomerwensen en -plannen. Vandaag: bartender Hannah Van Ongevalle. ‘Als ik in de winter even een dipje heb, moet ik maar wat zonnecrème op mijn handen smeren en mijn ogen sluiten om de zon terug op mijn gezicht te voelen branden.’

Knokkenaar Hannah Van Ongevalle (30) werd in 2014 verkozen tot ’s lands beste bartender. Ze is medezaakvoerder van cocktailbar The Pharmacy, geeft wereldwijd opleidingen en advies en opent dit najaar een nieuw design- en hospitalityconcept in ’t Walletje. ‘Ik heb in het verleden een theateropleiding gevolgd, media en kunst gestudeerd in Londen, in de modewereld gewerkt en onder meer in Barcelona, Parijs en Amsterdam gewoond. Toch bleef ik altijd naar de volgende uitdaging zoeken. Als bartender heb ik nu een job waarin ik gelukkig blijf. Veel mensen ontmoeten, reizen, mijn passie overdragen op anderen: ik doe alles waar ik vroeger van droomde.’

Welke zomer heeft je leven veranderd?

HANNAH VAN ONGEVALLE: Ik heb drie zomers die mijn leven zwaar beïnvloed hebben: die van 2009 waarin ik mijn vriend Guillaume leerde kennen, de zomer van 2012 toen hij zijn rug brak bij een motorongeval en tenslotte de zomer van 2014, toen ik als eerste Belgische vrouw mocht meedoen aan de finale van Wordclass Bartender of the Year (Van Ongevalle werd twaalfde, WD). Drie enorm uiteenlopende herinneringen die nu mee mijn leven vormgeven.

Mocht ik op een dag de Lotto winnen dan is Londen de eerste plek waar ik het vastgoed bekijk

Heb je ooit een zomerlief gehad?

VAN ONGEVALLE: Eén, en daar ben ik nu bijna negen jaar mee samen. Guillaume en ik leerden elkaar kennen in Portugal, waar ik op vakantie was met twee vriendinnen. Nadien bleven we contact houden: drie weken na de vakantie ging ik hem bezoeken in Nice, en nog eens drie weken daarna woonde ik bij hem (lacht). Hij is na al die tijd nog steeds de beste kusser, en mijn ultieme zomerliefde.

Wat is je favoriete stad ter wereld?

VAN ONGEVALLE: Zonder enige twijfel Londen, voor het modeaanbod, het eten en de drankjes. De stad is een geweldige melting pot van nationaliteiten en je kunt altijd wel ergens iets nieuws ontdekken dat totaal ongezien is. Ik heb er zelf al even gewoond, en mocht ik op een dag de Lotto winnen dan is Londen de eerste plek waar ik het vastgoed bekijk. Mijn broer en schoonzus gaan er nu wonen, dus heb ik er nog een excuus bij om regelmatig naar daar te gaan (lacht).

Waarheen trek je deze zomer?

VAN ONGEVALLE: Tijdens de zomer neem ik nooit vakantie, aangezien het dan een enorm drukke periode is voor mij. Naast The Pharmacy zijn er de zomerfestivals en andere events, en bovendien leg ik momenteel de laatste hand aan een nieuw design- en hospitalityconcept in ’t Walletje. Ik heb dus de handen vol, al probeer ik ondertussen ook wat tijd door te brengen met vrienden, een BBQ mee te pikken en terrasjes te doen met mijn mama en mijn zus. Hopelijk kan ik af en toe ook mijn voetjes in het zand steken in een beachbar. Na de zomer probeer ik er wel altijd om er even tussenuit te glippen, maar die plannen komen meestal lastminute. Hoe dan ook ga ik veel liever op vakantie tijdens de winter – in de zomer vind ik ons eigen land gewoon prachtig.

Ben je een zonneklopper of zoek je eerder de schaduw op?

VAN ONGEVALLE: Ik zie er al snel uit als een Britse toerist – ik ben dus geen echte zonneklopper. Voor ik Guillaume ontmoette, was ik er ook van overtuigd dat verbranden gelijk stond aan bruinen (lacht). Gelukkig zijn de jaren van verstand gekomen: ik ga nu ’s ochtends en na vier uur in de namiddag in de zon liggen en gebruik dan de juiste bescherming.

Club Congé met Hannah Van Ongevalle: 'Nooit vakantie tijdens de zomer'
© Fred Debrock

Wat ontbreekt nooit in je reiskoffer?

VAN ONGEVALLE: Kleine gezelschapspellen voor als het weer wat minder is, een enorme voorraad aan boeken waar ik tijdens het jaar nooit aan toekom en zonneproducten, eindelijk (lacht). Als ik in de winter even een dipje heb, moet ik trouwens maar wat zonnecrème op mijn handen smeren en mijn ogen sluiten om de zon terug op mijn gezicht te voelen branden.

Wat is voor jou dé smaak van de zomer?

VAN ONGEVALLE: Zomer staat voor mij altijd in het teken van BBQ. Denk aan een lekker stukje vlees of vis dat perfect gegaard wordt, bordjes om te delen en cocktails in net iets te grote pitchers. Sinds ik begin deze zomer meewerkte aan een project van mijn goede vriendin Sofie Dumont sta ik trouwens zelf ook heel wat liever in de keuken.

Wat is het mooiste souvenir dat je ooit meebracht?

VAN ONGEVALLE: In de zomer van 2009 kreeg ik van een vriendin een vriendschapsbandje, een souvenir van een reis die we samen gemaakt hadden. Ze vertelde me erbij dat ik een wens mocht doen en dat het bandje zou afvallen op het moment dat mijn wens was uitgekomen. Drie weken later stuurde Guillaume me een bericht waarin hij schreef dat hij besefte dat hij echt verliefd op me was en voor onze relatie wilde gaan. Geloof het of niet, maar vijf minuten zag ik iets liggen op de vloer. Mijn bandje dat van mijn pols gegleden was (lacht).

Kun je ons een horecaterras aanraden aan de kust?

VAN ONGEVALLE: Ik zit in én buiten het seizoen graag op een terras – ik heb in de loop der jaren dus veel favorieten opgebouwd. Alles hangt natuurlijk af van het gezelschap en het moment zelf, maar waar ik keer op keer een beetje thuiskom, is in restaurant Willem Hiele in Koksijde, met een geweldig mooi terras in de tuin van een prachtig vissershuisje. De gerechten die uit de keuken komen, worden ook rechtstreeks uit de tuin geplukt. Ik ben er vorig jaar op een onverwachte vrije dag beland en dat heeft me zoveel deugd gedaan dat de batterijen meteen opgeladen waren tot het einde van de zomer. En dus heb ik de komende weken al twee bezoekjes gepland (lacht).

Ik ga veel liever op vakantie tijdens de winter – in de zomer vind ik ons eigen land gewoon prachtig

Wat is volgens jou de grootste vestimentaire zomerblunder?

VAN ONGEVALLE: Er zijn er zoveel (lacht). Ik ben iemand die graag gekleed is voor de gelegenheid. Elke dag kan je laatste zijn, dus er goed uitzien – voor jezelf – is belangrijk voor mij. Wat ik niet begrijp daarentegen zijn de vrouwen die volledig gemaquilleerd, met hoge hakken en haast in avondkledij op het strand zitten. Bij mannen is het gemakkelijk: driekwartsbroeken zijn altijd uit den boze, een kraag van een polo mag niet rechtstaan en een zonnebril is niet enkel functioneel.

Welke reis zou je nooit opnieuw maken?

VAN ONGEVALLE: Ik heb dankzij mijn werk en opvoeding al vaak de kans gehad om te reizen, en daar heb ik altijd het beste kunnen uithalen. Ik ben dus haast nooit op een bestemming geweest die me echt teleurstelde. Zelfs niet op Ibiza. Vroeger begreep ik de hype niet, maar nu ik er eindelijk geweest ben denk ik er helemaal anders over. Eigenlijk wil ik maar aan een soort reis niet meer beginnen: ik vermijd all inclusive hotels in Egypte, Tunesië en Turkije. De laatste keer was vijf jaar geleden. We hadden toen voor dat type vakantie gekozen omwille van ons budget, maar het vechten voor een plaatsje aan het zwembad, de buffetkeuken en het grote contrast met de lokale cultuur zorgden ervoor dat het voor mij absoluut geen vakantie was. Als je dan toch op vakantie gaat met een kleiner budget trek ik liever naar een klein hotelletje en eet ik ’s avonds wel in het lokale dorpje. Dan ben ik echt even weg van alle drukte en stress.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content