Christie’s veilt Olympische beker uit 1896

De beker van de eerste Olympische marathon wordt geveild.

Bij internationaal veilinghuis Christie’s gaat in april een zilveren beker, die gewonnen werd door Spyridon Louis tijdens de Olympische Spelen van 1896, onder de hamer.

Op 18 april veilt Christie’s in Londen een uniek object uit de Olympische geschiedenis: de zilveren beker die toebehoorde aan de Griekse atleet Spyridon Louis. De zege in Athene maakte van hem een nationale held in Griekenland.

De marathon van 1896 was ook van grote historische waarde voor de moderne Olympische Spelen, omdat het de eerste Olympische marathon is die gelopen werd.

Het object is sinds 1896 altijd in familiebezit gebleven, maar wordt nu te koop aangeboden door Louis zijn kleinzoon. De verwachte waarde ligt tussen de 120.000 en 160.000 Britse pond en zal op veel belangstelling kunnen rekenen, onder andere van het Griekse Olympisch museum.

Naast de zilveren trofee biedt Christie’s ook andere Olympische objecten aan, zoals 8 toortsen en 26 vintage posters van de Spelen. In totaal zou de collectie meer dan 700.000 pond moeten opbrengen. (YU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content