Chinese politie raadt vrouwen aan om geen minirok te dragen

© Reuters

De Chinese politie waarschuwt vrouwen om zich niet te uitdagend te kleden om zo ongewenste intimiteiten te vermijden op het openbaar vervoer.

De Chinese politie waarschuwt vrouwen om zich niet te uitdagend te kleden om zo ongewenste intimiteiten te vermijden op het openbaar vervoer. Dat schrijft The Daily Mail.

Vrouwen moeten zichzelf beter bedekken als ze het openbaar vervoer nemen, dat staat te lezen in een richtlijn gepubliceerd door de veiligheidsdiensten van Peking. Dit advies komt er naar aanleiding van verschillende klachten van vrouwen die lastig gevallen worden op het openbaar vervoer. Met die richtlijn willen ze vrouwen beter waarschuwen en advies geven om ongewenst gedrag uit de weg te gaan. Daarom stellen ze voor dat vrouwen zich minder uitdagend gaan kleden en dat ze op de bus of metro hun lichaam bedekken met hun handtas of krant.

Lichaam verbergen

De officiële verklaring luidt volgens China Daily: ‘Vrouwen dragen beter geen uitdagende kleding zoals minirokjes of hotpants wanneer ze het openbaar vervoer nemen. Ze moeten ook onmiddellijk de politie bellen als ze worden lastig gevallen. Het is ook niet aangeraden voor vrouwen om op het bovenste verdiep van de bus te gaan zitten of op de trap te staan, zo vermijden ze dat ze het onderwerp worden van ongepaste foto’s. Ze kunnen ook beter hun lichaam verbergen achter tassen, magazines en kranten. Als ze toch worden lastig gevallen moeten ze zich begeven naar een plaats in de bus waar meer mensen zijn en om hulp vragen. Iedereen die betrapt wordt wanneer hij een vrouw lastig valt krijgt een waarschuwing, boete of eventueel een gevangenisstraf van 15 dagen.’

Xing Wei, een Chinese politieman, zegt dat de richtlijn gepubliceerd is op de blog van het politiebureau om vrouwen te waarschuwen en om hen tips geven om zich beter te beschermen. “Het is moeilijk voor ons om bewijs te verzamelen van ongewenste intimiteiten. Het is ook lastig om treinmedewerkers speciaal op te leiden om vrouwen te helpen in zulke situaties”, zegt Xiang.

Passagiers waarschuwen

De directeur van het openbaar vervoer in Peking, Wang Jiansheng, vindt dat de bestuurders van de bus de vrouwen eraan moeten herinneren om zichzelf te beschermen. Volgens hem is het de beste manier om het probleem op te lossen en is dit efficiënter dan een speciale regelgeving. Hij voegt er aan toe dat het merendeel van de bussen in Peking geen bewakingscamera’s hebben en dat er geen klachtenprocedure bestaat voor passagiers. “Als vervoersmaatschappij is het in de eerste plaats onze taak om passagiers naar hun bestemming te brengen”, verklaart Wang.

Professor Jiang Yue, van de faculteit Rechten aan de Xiamen Universiteit en expert in vrouwenrechten, is het daar niet mee eens. Volgens hem zou het advies van de politie weinig verschil maken en de kern van het probleem niet aanpakken. “Het is eigenlijk noodzakelijk en heel gemakkelijk om waarschuwingen te geven aan de passagiers. Mensen betalen om het openbaar vervoer te nemen, dus heeft de vervoersmaatschappij de verantwoordelijkheid om voor een veilige omgeving te zorgen.” Professor Jiang vindt dat er een wet moet komen om ongewenst seksueel gedrag te voorkomen en voegt er nog aan toe dat zowel mannen als vrouwen er het slachtoffer van zijn. (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content