Canadese premier stelt divers en gendergelijk kabinet samen: ‘Het is 2015’

© REUTERS/Chris Wattie

In de categorie ‘zo kan het dus ook’: Justin Trudeau, de nieuwe eerste minister van Canada, benoemt een kabinet met evenveel vrouwen als mannen én laat zich omringen door diverse stemmen.

Justin Trudeau, de nieuwe premier van Canada, stelde gisteren zijn kabinet voor. En dat verschilt enorm van dat van zijn conservatieve voorgangers. Trudeau had tijdens de verkiezingsrace beloofd om een kabinet met gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen samen te stellen. En aan die belofte heeft hij zich gehouden. Zijn 30-koppig team bestaat uit 15 mannen en 15 vrouwen.

Geen symbolische benoemingen

Maar Trudeau benoemt niet zomaar vrouwen om ze te benoemen. De premier heeft rekening gehouden met de diversiteit van de stemmen waarmee hij zich laat omringen. De meest opmerkelijke beslissing is waarschijnlijk het aanstellen van Jody Wilson-Raybould. Deze inheemse vrouw wordt zijn Minister van Justitie.

Dit is de allereerste keer dat een inheemse Canadese zo’n belangrijke politieke rol krijgt in Canada. Het is echter meer dan een lege symbolische benoeming.In Canada raken veel inheemse vrouwen vermist en vervolgens vermoord. Momenteel wordt er zelfs onderzoek gedaan naar acht politieagenten die betrokken zouden zijn in een zaak van seksueel misbruik van inheemse vrouwen in Québec.

Diversiteit

Trudeau wees Maryam Monsef aan als zijn Minister van Democratische Instellingen. Opmerkelijk, want Monsef is een Canadese van Afghaanse afkomst. De minister vluchtte 20 jaar geleden uit haar thuisland en is zich sindsdien blijven inzetten voor het lot van Afghaanse meisjes. Voor zijn Minister van Gezinnen, Kinderen en Sociale Ontwikkelingen klopte de Canadese eerste minister dan weer aan bij een man: Jean-Yves Duclos.Verder promoveerde hij Carla Qualtrough, voormalig paralympische atlete, tot Minister van Sport en Herjit Sajjan, oorlogsveteraan, is Minister van Defensie.

‘Het is 2015’

Maar vooral die hoeveelheid vrouwen viel de pers op. Toen een journalist Trudeau vroeg waarom de representatie van vrouwen in zijn regering zo belangrijk is, antwoordde de man raak en droog: ‘Omdat het 2015 is.’ Ook Maryam Monsef staat Trudeau bij. ‘Hoe diverser je organisatie is – een kabinet in dit geval – hoe meer het de realiteit van de bevolking die je dienet weerspiegelt. En dat kan alleen maar een goede zaak zijn’, vertelt de nieuwe Canadese minister aan Huffington Post. Hopelijk nemen meer wereldleiders een voorbeeld aan Trudeau. Wij bekijken alvast hoe we kunnen verhuizen naar Canada. (AW)

via GIPHY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content