Cambodjaanse textielarbeiders beëindigen wekenlange staking

© Reuters

De textielarbeiders in Cambodja zijn na twee weken van staking en protest, waarbij ook vijf doden vielen, opnieuw aan het werk gegaan.

De textielarbeiders in Cambodja zijn na twee weken van staking en protest, waarbij ook vijf doden vielen, opnieuw aan het werk gegaan. “Alle fabrieken zijn open”, zei Ken Loo, algemeen secretaris van de vereniging van textielproducenten. “Negentig procent van de arbeidsters is opnieuw aan het werk.”

De overwegend vrouwelijke werknemers van de textielsector staakten sinds 24 december om een hoger minimumloon te eisen. De regering verhoogde het minimumloon al van 80 naar 100 dollar per maand, maar de vakbonden eisen 160 dollar. Zij blijven dan ook dreigen met acties.

Opnieuw staking indien nodig

“De werknemers zijn weer aan het werk gegaan, maar onze eis blijft”, aldus vakbondsvoorzitter Ath Thon. “Als de onderhandelingen niets opleveren, zullen we opnieuw staken.” De textielsector is de grootste exportindustrie van Cambodja, met meer dan 5 miljard dollar inkomsten in 2013. De sector stelt zowat 600.000 werknemers tewerk, vooral jonge vrouwen van het platteland. Merken als Gap en H&M laten kleding maken in Cambodja.

Open brief

Zeven kledingmerken, waaronder H&M, Levi Strauss & Co en Gap hebben een open brief gestuurd naar Hun Sen, de eerste minister van Cambodja, om hun ongenoegen te uiten over de manier waarop de regering om is gegaan met de staking. Ze sporen alle partijen aan om terug aan de onderhandelingstafel te gaan zitten en de opslag van de lonen opnieuw te bespreken. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content