‘Buiten de lijntjes gekleurd’ in Mechelen

‘Buiten de lijntjes gekleurd’, de tentoonstelling over Vlaamse illustratoren, strijkt neer in het Speelgoedmuseum.

‘Buiten de lijntjes gekleurd’, de tentoonstelling over Vlaamse illustratoren van kinderboeken eindigt haar lange rondreis. Tot 3 mei is ze te zien in het Speelgoedmuseum in Mechelen.

De Vlaamse illustratorententoonstelling, die al Leuven, Namen en Antwerpen aandeed, keert na haar rondreis door Europa terug naar eigen land, voor een laatste halte in het speelgoedmuseum van Mechelen. De expo toont het werk van zeventien hedendaagse Vlaamse illustratoren die het kinderboekenlandschap verrijken met hun tekeningen. Net als hun voorgangers, schilders van middeleeuwse miniaturen en vorstelijke wandtapijten, beperken ze zich niet tot het afleveren van het obligate ‘plaatje bij een praatje’. Ze hebben een heel eigen verhaal te vertellen, en dat doen ze in een vaak gedurfde en experimentele stijl. Met humor, een andekdote of een onverwacht beeld kleuren ze op hun eigen manier ‘buiten de lijntjes.

De jongste jaren verschijnen in Vlaanderen veel kwalitatief hoogstaande geïllustreerde prentenboeken. En zelfs de minder voor de hand liggende prentenboeken van onze illustratoren worden steeds vaker vertaald. Het Vlaams fonds voor de letteren, dat de tentoonstelling organiseert, probeert via deze weg de prentenboekmakers terug op de wereldkaart te zetten.

Ruth Vanden Berghe/Ann Heylens

Speelgoedmuseum MechelenNekkerspoelstraat 212800 Mechelen Openingsuren: din-zon van 10u tot 17u. maandag gesloten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content