Brusselse fotografe portretteert Brusselse gezinnen: ‘Een foto liegt, maar dat is op zich geen probleem’

© Anne-Catherine Chevalier

Enkele jaren geleden trok de Brusselse fotografe Anne-Catherine Chevalier internationaal de aandacht met een reeks portretten van moeders en dochters. Ze mocht verzilverde toen zelfs een plekje in de prestigieuze Londense National Portrait Gallery. Nu pakt ze uit met een boek en expo rond “Family”.

Anne-Catherine Chevalier maakte de afgelopen jaren portretten van Brusselse gezinnen uit Ukkel, Molenbeek en Sint-Gillis. “Het gaat niet om een echte spiegel van de maatschappij, van alle soorten Brusselse inwoners. En toch is het een soort spiegel, want als je goed kijkt merk je heel verschillende gezinssamenstellingen op. Maar het was niet mijn bedoeling om er een sociaal portret van te maken,” legt ze uit.

De evolutie van het gezin

Haar fascinatie voor gezinnen begon enkele jaren terug, toen ze haar reeks portretten maakte van moeders en dochters, waarvoor ze geselecteerd werd voor de prestigieuze Wessing Photographic Portrait Prize en daardoor ook geëxposeerd werd in de Londense National Portrait Gallery. Anne-Catherine, economist van vorming, is geen fotograaf pur sang, niet de fotografie zelf interesseert haar, wel haar onderwerp: de mens.

Brusselse fotografe portretteert Brusselse gezinnen: 'Een foto liegt, maar dat is op zich geen probleem'
© Anne-Catherine Chevalier

“Zo maakte het gezin een enorme evolutie door. Mensen wonen samen. Homokoppels krijgen kinderen. Sommigen hebben kinderen, maar wonen niet samen. En dan heb je ook al die verschillende soorten samengestelde gezinnen. Ze staan allemaal op de foto, ongeveer op dezelfde wijze. Maar het is aan wie het bekijkt om het verhaal te voelen. Trouwens, een foto zegt soms meer over de persoon die ernaar kijkt, dan wat er te zien is.” We merken terloops op dat er enkele beter bekende families worden geportretteerd. Het is aan de lezer om ze thuis te wijzen.

Verstild

Haar foto’s stralen een officiële sfeer uit en lijken verstild, maar er gaat een hele complexe wereld achter schuil vol relaties die soms zelfs vrij tumultueus zijn. “Foto’s liegen, dat is op zich geen probleem,” vindt Anne-Catherine, “het is net die spanning tussen de rust die je ziet en de onrust die je voelt, die het beeld extra fascinerend maakt.” (PS)

Haar tentoonstelling over “Family” wordt nu geëxposeerd, vanaf 3 december tot 6 december, in Hangar 18 (Kasteleinsplein 18, Brussel), vrijdag en zaterdag van 12 tot 18u, zondag wordt een familiedag, van 10u30 tot 16u. Er verschijnt ook een boek met haar foto’s bij uitgeverij Aparté Editions.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content