Brusselse Dansaertstraat krijgt eigen website

De Brusselse Dansaertstraat bloeit nog verder open en krijgt een eigen website.

Van een eerder vervallen buurt groeide de Antoine Dansaertstraat uit tot een geliefkoosde plek voor mode-, design-, gastronomie- en cultuurliefhebbers. Terwijl het eerste deel van de straat al langer bekendstaat als hotspot, bloeit ook het laatste stuk de laatste tijd helemaal open. Met de overkoepelende website Discover Dansaert bundelt de buurt haar krachten.

Voor de site vonden de initiatiefnemers inspiratie bij de9straatjes.nl, dat de winkeltjes in en om de gelijknamige Amsterdamse buurt bundelt. Net zoals bij die site zijn de winkels op de website van de Dansaertstraat gegroepeerd in categorieën zoals bloemen, boeken, juwelen of beauty.

Als je op een rubriek klikt, krijg je op een kaartje een handig overzicht van alle zaken in die categorie. Wie verder klikt, krijgt een fiche met praktische info te zien. Al zijn nog niet alle fiches momenteel up-to-date, de site is dan ook nog in ontwikkeling.

Nieuwe aanwinsten

Dat er ook in het tweede deel van de straat een enorme dynamiek heerst, bewijst de komst van alweer twee nieuwe zaken: het gezellige café Barbeton en de conceptwinkel Kioo. Barbeton is een nieuw project van de Brusselse horecagoeroe Frédéric Nicolay, die in ijltempo nieuwe cafés in de stad opent.

Vaak installeert hij zijn zaken in ietwat vervallen buurten. Zo vormde hij onder andere café Belga aan het Flageyplein in Elsene, Bar du Matin in Vorst en Potemkine aan de Hallepoort om tot succesvolle hotspots. De plannen voor café Flamingo, dat wil proberen om de buurt van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) van zijn straatprostitutie te verlossen, staan in de steigers.

Barbeton is zijn derde zaak in de Dansaertstraat, want ook café De Walvis en restaurant Bonsoir Clara behoren tot zijn verdiensten. Barbeton baadt in dezelfde no-nonsensestijl van de andere zaken. Zowel de oorspronkelijke granitovloer als de zuilen in blauwe steen zijn in ere hersteld. Zijn naam dankt Barbeton aan het materiaal van de tapkast, namelijk beton. Naast 60 zitplaatsen binnen biedt het café op zijn terras zo’n 100 zitjes aan.

Interieur

Ook voor interieurliefhebbers kreeg de Dansaertstraat er recent een interessant adresje bij. Kioo wil niet alleen een winkel, maar ook een forum voor creatief talent zijn. Initiatiefnemers zijn Carinne Leo, die al 15 jaar in de interieursector werkt, en Wim Alenus, de oprichter van het designmerk Kazaar.

Naast de modulaire opbergsystemen van Kazaar, waaronder nieuwkomer ‘Contrast’ van Studio Segers, biedt de winkel een selectie van meubels, verlichting en geschenken. Zo kan je er onder andere terecht voor de zetels van het Belgische Indera, de lamp Metronome van Tim Van Steenbergen voor Delta Light, kleinere designitems van Alessi of juwelen van het Griekse Taim.

Maar Kioo wil meer zijn dan enkel en alleen een shop. Zo zal je er ook terechtkunnen voor schilderijen van Carla De Boeck en zal de winkel deelnemen aan allerlei evenementen, zoals het Parcours Modo en het Designers Weekend.

Frisse cocktail

Samen met intussen reeds gevestigde waarden, waaronder meubelzaak La Fabrika, kaderwinkel Mertens of de juwelenwinkel van Christa Reniers, zetten deze twee nieuwkomers de buurt opnieuw wat meer op de kaart. Ook de komst van het Centrum voor Mode en Design op de Nieuwe Graanmarkt zal de buurt ongetwijfeld een extra boost geven. Al bleek op de persconferentie dat het Centrum pas in 2015 de deuren zal openen.

Intussen doet het centrum dienst als locatie voor pop-upshops en evenementen. Zo zakten afgelopen weekend heel wat jonge mode- en designliefhebbers af naar het Centrum voor de Absolut Blank Experience, die een frisse cocktail van live muziek, kunst, design en – natuurlijk – wodka aanbood.

Elien Haentjens

Kioo bevindt zich op nummer 126 in de Dansaertstraat, Barbeton huist op nummer 114.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content