Brussels Gewest verbiedt plastic zakjes

Ban op plastic zakken © Getty Images/iStockphoto

Vanaf 1 september 2017 is het verboden om in Brusselse supermarkten plastic zakjes aan te bieden. Het gaat om gratis plastic zakjes die aan de kassa te vinden zijn.

Brussel bindt de strijd aan met plastic zakjes. Minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) heeft in het Brussels parlement aangekondigd dat vanaf september 2017 de zakken die eenmalig worden uitgedeeld aan de kassa van supermarkten verboden zullen zijn. Exact een jaar later, worden ook de zakjes die supermarkten aanbieden om groenten en fruit in te pakken, verboden.

Europa

Hiermee volgt Brussel de Europese regelgeving, die lidstaten verplicht om het verbruik van plastic naar beneden te halen via dit soort initiatieven. De groene oppositiepartijen Groen en Ecolo zijn blij met deze ban. Ze hopen dat de nodige budgetten worden uitgetrokken voor de begeleiding van de handelaars. Annemie Maes van Groen reageerde als volgt: ‘ We pleten hier al lang voor. We zijn blij dat de minister ons hierin eindelijk volgt’, schrijft Bruzz.be.

Vlaanderen

Vlaanderen hinkt achterop, aangezien Wallonië al een ban op plastic zakjes heeft bevestigd. Er zijn wel plannen om in Vlaanderen een gelijkaardig verbod in te voeren. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege is voorstander van zo’n verbod, maar kan nog geen concrete datum naar voren schuiven. Ze wil het verbod samen met de andere gewesten in het land regelen. ‘Het moet op Belgisch niveau worden aangepakt’, zei ze hierover in het Vlaams Parlement.

Waarom kiezen voor wegwerpzakjes, wanneer herbruikbare zakken zoveel steviger, handiger én stijlvoller zijn? Verbod of niet, tijdens het winkelen kan je rekenen op eigen zakken of manden om de boodschappen veilig en milieuvriendelijk thuis te brengen. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content