Britse regering viert 500 jaar innovatie, kunst en cultuur met maar 2 vrouwen in lijstje

© HM Passport Office

Het nieuwe paspoortontwerp van de Britse regering, dat deze week werd voorgesteld, bejubelt 500 jaar innovatie, kunst en cultuur in het land. Daarbij worden maar 2 vrouwen genoemd. ‘Het is het beste wat we kunnen doen op dit moment.’

De Britse regering is beschuldigd van seksisme. Het nieuwe paspoort, dat de komende vijf jaar in gebruik zal zijn, werd ontworpen om meer dan 500 jaar Britse innovatie, kunst en cultuur te vieren. De 34 pagina’s van het paspoort erkennen daarbij slechts 2 vrouwen. Enkel Elizabeth Scott, de architect van het Royal Shakespeare Theatre in Stratford-upton-Avon, en wiskundige Ada Lovelace vershijnen in portretvorm.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Die ondervertegenwoordiging van vrouwen leidde tot veel kritiek. Bij de lancering van het paspoort in het Globetheater in Londen werd Mark Thomson, directeur van het Passport Office, gevraagd waarom slechts twee vrouwen werden overwogen. ‘Het is niet onze bedoeling geweest’, verklaarde Thomson op de persconferentie, ‘In een poging om 500 jaar Britse creativiteit te vieren, hebben we geprobeerd om een reeks van locaties en een scala van vakgebieden op te nemen om onze overwinningen en iconen door de jaren heen in de verf te zetten.’

#tellHERstory

Toen er vervolgens gepolst werd waarom pakweg Jane Austen of de Brontë-zussen niet opgenomen zijn, antwoordde Thomson: ‘Bij dit soort projecten is er altijd wel iemand die hun favoriete rockband of lokale helden in het boek willen. We hebben maar een beperkte ruimte en we hebben het gevoel dat we representatieve vertegenwoordigers hebben gekozen. Dit is bovendien het meest veilige paspoort dat we ooit hebben geproduceerd. Het is het beste wat we kunnen doen op dit moment en we denken dat het verdomd goed is.’

Het is frustrerend dat je anno 2015 een kans om de historische prestaties van vrouwen te vieren, links laat liggen. Politica Stella Creasy, die campagne voert om Jane Austen op de bankbiljetten te krijgen, lanceerde de hashtag #tellHERstory en vroeg om het ministerie een lijstje te sturen met inspirerende vrouwen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Op sociale media liepen veel suggesties binnen: rebel Boudica, vrouwenrechtenactiviste Emmeline Pankhurst, schrijfster Virginia Woolf, verpleegster Florence Nightingale, Nobelprijslaureaat en scheikundige Dorothy Hodgkin,… Het lijstje gaat door. Vrouwen zijn meer dan ‘favoriete rockbands en lokale helden’. Vrouwen zijn 50% van je inwoners, 50% die innoveert en inspireert.

Het nieuwe paspoort is dan misschien technisch heel veilig, maar het is ook een grote gemiste kans van het Brits Passport Office. Slechts twee vrouwen eren in 500 jaar geschiedenis is niet ‘verdomd goed’ maar verdomd jammer. (AW)

via GIPHY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content