Britse kunstenares maakt een duidelijk punt met ‘antiverkrachtingsmantel’

© Twitter Sarah Maple

‘Ze heeft het zelf gezocht’ of ‘Dan had ze maar geen kort rokje moeten aantrekken’ zijn veelgehoorde opmerkingen als het gaat om vrouwen die verkracht werden.

De ‘Anti-Rape Cloak’ is zoals je hem zou inbeelden, van kop tot teen alles bedekkend. Sarah Maple ontwierp deze lange mantel als een reactie op de volgens haar zieke mythe dat verkrachtingsslachtoffers vaak de oorzaak bij zichzelf (en hun kledingstijl) moeten zoeken.

‘Het heeft mij altijd al zo boos gemaakt dat slachtoffers het gevoel krijgen dat het hun eigen fout was’, vertelt Maple in een interview met The Huffington Post. ‘Veel vrouwen moeten dit ondergaan, maar geven het nooit aan. Vaak omdat ze bang zijn dat ze zich aanstellen of dat ze niet geloofd zullen worden.’

Met haar mantel (en de bijhorende fotoreeks) wil ze een discussie opstarten over het objectiveren van vrouwen. ‘Ik vind het een vreemde tegenstelling: we worden als vrouw aangemoedigd om ons sexy te kleden, maar als we het doen verdienen we het om verkracht te worden’, stelt Maple scherp. ‘Het is toch belachelijk te denken dat mannen zich niet kunnen inhouden wanneer ze een streepje bloot zien.’ (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content