Brits dorp ziet snelheidsduivels afremmen voor … bloemenzee

© Getty Images

Het dorp Long Newton wilde de biodiversiteit een handje toesteken door wilde bloemen te zaaien, maar zag als verrassend neveneffect dat autobestuurders hun snelheid aanpasten. Bloemen blijken er beter te werken dan verkeersdrempels.

Jarenlange inspanningen om snelheidsduivels in Long Newton te ontmoedigen, brachten weinig zoden aan de dijk. Tot het gemeentebestuur van het dorp in het graafschap Gloucestershire tijdens de coronapandemie besliste om een mix van wilde bloemen te zaaien langs wegen, een project om de biodiversiteit te bevorderen en meer bijen en insecten aan te trekken.

Nu de bloemen deze zomer in al hun pracht zijn uitgekomen, viel het op dat automobilisten die het dorp binnenrijden vanzelf hun snelheid verminderden.  

Explosie van kleuren

‘De bloemen vormen een enorme explosie van kleuren en automobilisten vertragen vanzelf om die beter te kunnen zien’, vertelt inwoner Michael Norton aan de BBC.

‘Bestuurders passen hun snelheid aan omdat ze voelen dat ze ergens rijden waar met zorg wordt omgegaan met de dingen’, vult Jenny Forde aan, verantwoordelijke voor Gezondheid en Welzijn in de districtsraad van Cotswold.

Een crowdfundingcampagne leverde eerder al 8000 Britse pond (9500 euro) op voor maatregelen om het verkeer te vertragen. Dat geld zal nu ingezet worden voor een driejarig project voor de zorg en aanplant van meer bloemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content