Brecht Valckenaers, 17-jarige pianist en componist: ‘Zonder oefening raak je nergens’

Brecht Valckenaers (17) © Foto Johan Jacobs

Elke week brengt knack weekend het verhaal van mensen die stevig uit de startblokken schieten. Deze week: Brecht Valckenaers (17), pianist en componist uit Leuven.

Brecht Valckenaers studeert Latijn-Grieks. Staat op 13 mei in de finale van pianowedstrijd Cantabile in deSingel in Antwerpen.

‘Als kind sloeg ik met mijn handen op elk voorwerp en meubel waar ik ritme uit kon halen. Op mijn vijfde kreeg ik dus een drumstel en ging ik ook drumles volgen. Maar nog belangrijker waren de klassieke muziek die thuis voortdurend speelde en de piano in de woonkamer. Binnen de kortste keren gingen al mijn aandacht en vrije tijd daarnaartoe.

Talent speelt een rol, maar zonder oefening raak je nergens

Wanneer mensen horen dat ik op mijn zevende al pianostukken componeerde, denken ze weleens aan een wonderkind, maar dat ben ik zeker niet. Talent speelt een rol, maar zonder oefening raak je nergens, en pianisten oefenen hun hele leven lang.

Voor de late werken van pakweg Ludwig van Beethoven of Franz Schubert ben ik trouwens te jong. Leeftijdsgenoten die er zich toch aan wagen kunnen zulke stukken soms wel aan op technisch vlak, maar virtuositeit op zich volstaat niet. Levenservaring opdoen, andere kunstvormen als poëzie en de schilderkunst verkennen, eelt op je ziel kweken: al die dingen verrijken je pianospel aanzienlijk.

Ik snap de hype rond jonge pianisten en heb als laureaat van onder meer de Steinway Pianowedstrijd voor de Jeugd in 2017 zelf mooie kansen gekregen, maar ik heb nog een lange weg te gaan. Ik kijk nu al uit naar de dag dat ik een vijftiger of zestiger zal zijn.’ (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content