Boycot leder uit Amazonegebied

Niet alleen Nike ook Clarks, Adidas en Timberland willen niet langer leder gebruiken dat afkomstig is uit het Amazonegebied.

Niet alleen Nike ook Clarks, Adidas en Timberland willen niet langer leder gebruiken dat afkomstig is uit het Amazonegebied. ’s Werelds bekendste schoenenmerken schoten in actie nadat een recent rapport van Greenpeace de lokale lederproductie aanwees als een van de hoofdverantwoordelijken voor de verdwijning van het regenwoud. De graasweiden die nodig zijn voor de runderen die de vlees-en lederindustrie bevoorraden, werken de houtkap in de hand.

De ontbossing van het Amazonewoud voor landbouwdoeleinden veroorzaakt zeventien procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, meer dan alle transport samen. Een boycot tegen leder uit de ontboste gebieden kan een enorm verschil maken. Clarks, Adidas, Nike en Timberland hebben hun lederleveranciers uit BraziliÔdaarom gevraagd om een onmidddellijk moratorium op leder afkomstig uit het Amazonegebied. Nike wil ook werk maken van een traceringssyteem.

“Dit is een grote vooruitgang op korte tijd,” aldus James Turner van Greenpeace aan de Britse editie van Vogue. “De schoenenmerken hebben actie ondernomen. We hopen dat nu ook de voedingsindustrie zal volgen”.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content