Botox, narcissen en tiara’s

Kalmthout meets Texas by way of New York. Als de dichtheid aan Ferrari’s en Jaguars aan het station van het landelijke Heide-Kalmthout op 13 mei net iets hoger lag dan gebruikelijk, dan had dat alles te maken met de vernissage van de tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenares en social mover Rachel Hovnanian. Hovnanian, telg uit een familie van Texaanse oliemagnaten en getrouwd met een succesrijk New Yorks vastgoedmakelaar, is gefascineerd door de vergankelijkheid van schoonheid. Onder het motto The power & burden of beauty verwijst ze via sculpturen in witte marmer, schilderijen, foto’s en video-installaties naar onze ambigue houding tegenover schoonheid. “Al van toen ik een kind was, prentte mijn vader mij in dat uiterlijke schoonheid niet belangrijk was,” vertelt de kunstenares die zelf hyperslank en ontegensprekelijk glamoureus is. Onwillekeurig moet ik aan Naomi Wolf denken, de bloedmooie schrijfster van The beauty myth. “Maar alles bewijst het tegendeel. Denk maar aan de laatste verkiezingen in Amerika, waar één vrouwelijke politica een gewezen schoonheidskoningin was en de andere een verstandige vrouw die voortdurend kritiek op haar uiterlijk moest slikken.”

Wat Hovnanian sympathiek maakt, is haar gevoel voor ironie. Zo is er haar installatie Wall of Confidence, met rijen en rijen van potjes gezichtscrème van het merk Texas Beauty Queen, compleet met slogans als ‘Hiervan zal zijn mond openvallen.’ Of een spiegel waarin er zodra je jezelf monstert potjes botox oplichten. Zo’n tentoonstelling krijgt natuurlijk ook een extra dimensie als er op de opening een bona fide Miss België mèt tiara op aanwezig is. Niet dat de frisse en spontane Cilou Annys haar schoonheid als een burden schijnt te beschouwen. Dat deze vernissage op ongewoon veel BV-belangstelling mocht rekenen, had dan weer alles te maken met de showbizzconnecties van de eigenares, de jonge en gedreven zakenvrouw Willemijn Van Dommelen. En met al dat schoon volk kreeg deze toegankelijke en tegelijk spraakmakende kunst er gelijk een paar dubbele bodems bij.

Linda Asselbergs.

Nog tot 10/7, telkens op do, vrij en za van 13 tot 18 u in Galerie ARTRA, Heidestatiestraat 80, 2920 Kalmthout. Meer informatie op: www.artconsultancy.be en www.rachelhovnanian.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content