‘Borsten zijn geen wapens’: waarom mannen in Hong Kong in bh op straat komen

Protest in Hong Kong © Facebook Figo Chan

In Hong Kong kwamen zo’n 200 betogers op straat in bh. Hiermee wilden ze de vrouw die in maart werd opgepakt omdat ze een politieagent aanraakte met haar borsten een hart onder de riem steken.

Demonstranten gingen de straat op om te protesteren tegen de vervolging van Ng Lai-ying. In maart werd zij veroordeeld tot 3,5 maanden cel in wegens een ‘aanval’ van een politieagent met haar borst.

De dertigjarige vrouw botste tijdens een betoging in de lente tegen een politieagent die haar hardhandig aanpakte en haar borst aanraakte. Volgens Chan Ka-Po, de politieagent, duwde ze met opzet haar borsten tegen hem zodat ze hem kon beschuldigen van aanranding. De rechter gaf de politieagent gelijk en stelde dat Ng Lai-ying ‘haar vrouwelijkheid misbruikte om de politie een slechte naam te geven.’

Seksistische aanklacht

Deze uitspraak werd op verbazing onthaald. Demonstranten kwamen op straat, gewapend met bh’s. Zowel vrouwen als mannen trokken bh’s aan voor deze borstenmars. ‘Borsten zijn geen wapens’, scandeerde de menigte. ‘Het is belachelijk en verontrustend dat de rechter niet alleen een betoger veroordeelt voor het aanvallen van politie met haar borst, maar haar hulpkreet ook nog als deel van de aanval beschouwt’, vertelde een demonstrant aan CNN. ‘Moeten we soms zwijgen als we met seksueel geweld worden geconfronteerd?’

Ik zie er behoorlijk lelijk uit met een bh, maar niet zo lelijk als dit vonnis.

De democratische wetgever Leung Kwok-hung noemt de straf een ‘belediging voor alle vrouwen op deze aarde’. Een mannelijke betoger legde aan BBC uit dat hij het eens schande vindt dat Ng Lai-ying werd veroordeeld: ‘Ik zie er behoorlijk lelijk uit met een bh, maar niet zo lelijk als dit vonnis’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content