Bordeaux als ‘wijnstad’ dekt de lading niet meer: de beste adresjes op een rij

© David De Vleeschauwer

Sorry Parijs, dé Franse hotspot is Bordeaux. Foodies komen er tegenwoordig op allerlei manieren aan hun trekken. Wij verkennen de charmante culinaire scene, langs hippe bierbars en betaalbareeethuisjes.

De schaduw van de Eiffeltoren reikt ver, maar raakt niet tot aan de Atlantische Oceaan en de wereldbefaamde wijnvelden rond Bordeaux. De zuidelijke stad bepaalt daardoor haar eigen koers en doet dat met zuiders temperament, maar ook met visie en ondernemingszin. Bordeaux is een creatieve plek, zonder de attitude en het snobisme waar de Franse hoofdstad berucht om is.

Bordeaux als 'wijnstad' dekt de lading niet meer: de beste adresjes op een rij
© David De Vleeschauwer

Het begon allemaal met de gezonde dosis ambitie van burgemeester Alain Juppé, die de renaissance van Bordeaux op gang bracht. De stad moest worden opgekuist. De houten luiken van de statige maar lege paleisachtige herenhuizen in de binnenstad werden opengegooid, bewonderd en opgekocht. Hele buurten fleurden op, jonge ondernemers ruilden het dure Parijs in voor Bordeaux. De vuile dokken langs de Garonne transformeerden tot fietspaden en groene esplanades met drukbezochte skatebanen. Flaneren is er een passe-temps favori. De pakhuizen herbergen vandaag drukke bars en restaurants met als kers op de taart La Cité du Vin, het Guggenheim van de wijn. Bordeaux is misschien wel de meest on-Franse stad in Frankrijk. Natuurlijk voelen de oude wijnmakers van Bordeaux zich hier nog halve goden – op restaurant bestellen ze alleen hun eigen wijn, bien sûr! – maar er staan ook steeds meer jonge en experimentele natuurwijnen op de menukaarten in de stad, zelfs in cafés, en er wordt stevig en graag bier gedronken. Geen Heineken, maar lokale ambachtelijke brouwsels, zoals de biertjes van PIP ( Pression Imparfaitement Parfaite). Dan heb je nog de sexy Bordeauxse cocktailwereld. Zelfs op het bord krijg je Franse rock-‘n-roll die lak heeft aan de traditionele waarden en normen die in de rest van Frankrijk nog gelden.

ONZE FAVORIETE EETADRESSEN

1. La Fabrique Pain et Bricoles

Het hoeft niet allemaal hip en trendy te zijn in Bordeaux. De gevestigde waarden worden ook geapprecieerd. In het centrum van de oude stad ligt de populaire bakkerij van Emmanuel Bouchet, aka Manu (zoek de lange rij van klanten in de straat). Niks speciaals, behalve glorieus zuurdesembrood, goeie broodjes en cannelés, de fameuze cakejes van Bordeaux. Ga ook de hoek om, een nauw straatje in, en je vindt de toog van Manu waar hij des bons morceaux aanbiedt. Soms ’s middags, soms als aperitief, wanneer het straatje zich vult met fans die komen voor een glas wijn met een hapje. A dévorer ou à emporter.

47, rue du Pas-Saint-Georges, facebook.com/La-fabrique-pains-et-bricoles

La Fabrique Pain et Bricoles
La Fabrique Pain et Bricoles


2. Darwin-Ecosystem

Neem je tijd om ‘de overkant’ van de Garonne te verkennen. Er is veel te doen, zeker tijdens de zomer, met ontelbare terrassen die op de rivier uitkijken. Darwin-Ecosystem staat voor maar liefst drie hectare vernieuwing in de oude militaire barakken van Bastide-Niel. De alternatieve ruimten bieden plaats aan 170 ondernemingen en initiatieven: van indoorskateparken tot koffiebars met terras, een biowinkel, en Les Chantiers de la Garonne, vlak aan het water, waar het lokale Darwinbier wordt gebrouwen en je bij goed weer luncht en fruits de mer kunt eten, met de voeten in het zand.

21, quai de Queyries, darwin.camp

Darwin-Ecosystem
Darwin-Ecosystem


3. Les Sources de Caudalie

Het is bijna onwerkelijk hoe snel (in 20 minuten) je vanuit het centrum van Bordeaux tussen de wijnranken staat. Een wijndomein bezoeken, lunchen in de zon, het kan allemaal bij Les Sources de Caudalie: een luxehotel en internationaal gerenommeerde spatempel vlak bij wijngaarden van Château Smith Haut Lafitte. Kies voor Rouge, de tapasbar, een hapje in de bistro of voor een sterrenmaal bij La Grand’Vigne van chef Nicolas Masse. Dit klassieke domein is het bewijs dat met een beetje visie en een slimme investering een oertraditioneel chateau omgetoverd kan worden tot een centrum van joie de vivre.

Smith Haut-Lafitte, 33650 Martillac, sources-caudalie.com


4. Jaqen craft beer

Voor wie de bordeauxwijnen even beu is, zijn er genoeg bierbars in de stad. Een goed adres is Jaqen Craft Beer, waar ze het liefst Franse craft-biertjes schenken, maar ook niet te beroerd zijn om buitenlandse merken aan te prijzen. Zo staat Brussels Beer Project naast tal van andere interessante internationale titels in de rekken om mee naar huis te nemen, of voor een kleine meerprijs ter plekke te proeven. Fijn zijn ook de food pairings die het café organiseert, soms met artisanale kaas of charcuterie uit de streek. Het interieur heeft een fris en no-nonsense design.

5, rue Beaubadat, jaqenstock.fr

Jaqen
Jaqen© David De Vleeschauwer


5. Les Garopapilles

Deze goed weggestopte bistro kreeg dit jaar zijn eerste welverdiende Michelinster. Les Garopapilles is een serieuze wijnbar waar je kunt proeven en kopen, met de hulp van wijnexpert Gaël Morand. Achterin ligt een intiem restaurant, geleid door chef Tanguy Laviale, die zijn metier in Parijse toprestaurants leerde, maar in 2012 voor Bordeaux koos. Op het bord liggen perfect gepresenteerde gerechten: lokaal, van het seizoen, ingetogen, tot in de details verzorgd en groots qua smaak.

62 rue Abbé de l’Épée, garopapilles.com

Les Garopapilles
Les Garopapilles© David De Vleeschauwer
Les Garopapilles
Les Garopapilles© David De Vleeschauwer


6. Plume Coffee

De beste manier om je citytrip in Bordeaux te beginnen, is vroeg opstaan en doen wat de Bordelais doen: een koffie drinken met een croissantje erbij en rustig de krant doorbladeren. Een goed adres daarvoor is Plume Small Kitchen. Klein maar fijn is deze koffiebar in het hart van de stad. Een heerlijke plek om de stad te zien ontwaken. Het enthousiaste team van Plume maakt alles zelf: zalige zoetigheden, hartige quiches en salades en een betaalbare, gezonde plat du jour, perfect om op het kleine terras te genieten of te brunchen op zondagmiddag.

32, rue de Cheverus, plume.coffee

Plume coffee
Plume coffee© David De Vleeschauwer


7. Symbiose

’s Middags een restaurantje dat lichte en frisse gerechten serveert, ’s avonds een geheime cocktailbar, verborgen in een tombeachtige achterkamer, waar het broeit en krioelt van de cocktailminnende locals. Lucas, Thomas, Simon en Félix maakten van Symbiose een lievelingsadres in Bordeaux. Een cocktail met manzanilla, geïnfuseerd met rozemarijn? Biensûr! Lucas shaket alles op een bijna hypnotiserende manier bij elkaar.

4, quai des Chartrons, facebook.com/pg/symbiosebordeaux

Symbiose
Symbiose© David De Vleeschauwer


8. Au Bistrot

Nadat je de versmarkt Capucines hebt bezocht, waar je vooral heerlijke, lokale kazen en charcuterie kunt kopen, is dit het beste adres om in deze volkse wijk iets te eten. Simpel en eenvoudig. François Pervillé opende drie jaar geleden deze retromoderne bistro, waar de dampende Creusetpotten tot aan de lange toog staan, vanwaar je uit de open keuken bediend wordt. Je vindt hier betaalbare klassiekers, een keuken die tot 23 uur open is, goede wijn en een aanstekelijke ambiance.

61, place des Capucins, facebook.com/aubistrotbordeaux


9. Torréfacteur L’Alchimiste

Arthur Audibert was zijn drukke job in Parijs beu. Hij zag hoe zijn landgenoten bezeten waren van wijn, maar kwalitatieve koffie niet zo belangrijk vonden. Tijd voor verandering, dacht hij, en hij opende in 2014 L’Alchimiste in hartje Bordeaux. Net om de hoek van twee drukke winkelstraten ligt deze fijne koffiebar. Het decor voelt Scandinavisch aan, met veel wit en blank hout en een lange toog met de Marzocco-espressomachine als blikvanger. Audibert roostert zijn zorgvuldig uitgekozen koffiebonen zelf. Een Geisha uit Panama of zacht geroosterde bonen uit Ethiopië zijn hier te proeven op het buitenterras. Zelfgebakken zoetigheid of iets hartigs als lunch kan hier ook.

12, rue de la Vieille Tour, alchimiste-cafes.com

L'Alchimiste
L’Alchimiste© David De Vleeschauwer


10. Les Cadets

Les Cadets, ook bekend als Les Darones, ligt aan de kaai aan de rand van de oude stad, met zicht op de beroemde Garonnebruggen. Het is een onopvallend cafeetje met terras, maar wie binnengaat, wacht een verrassing: een indoorpetanqueveld. Er worden interessante mousses artisanales en natuurwijnen geserveerd (de vriendelijke barman laat je eerst even proeven voor je bestelt). Alles op het bord, van de charcuterie tot de gewone gerechten, komt uit de streek. In de zomer installeren ze buiten een oesterbar waar je zes oesters voor 10 euro kunt proeven, heerlijk met een van de natuurwijnen. De sfeer past perfect bij de lokale producten: hier wordt het grappige dialect van Gascogne geëerd en gesproken.

12, quai de la Monnaie, facebook.com/lescadets


11. Yndo Hotel

Het chicste vijfsterrenadres om te overnachten in Bordeaux is Hotel Yndo. Een statig herenhuis op een rustige boulevard, dicht bij het hart van de stad. Gastvrouw Agnès Guiot du Doignon bepaalde zelf het concept van het hotel: stedelijke elegantie in een neoklassieke setting, met in de twaalf kamers de nodige coolness die alles wat lichter maakt. De zoetigheden van het ontbijt worden gebakken door Agnès zelf en worden bij mooi weer geserveerd op de rustige binnenplaats . Vanaf 220 euro voor een dubbele kamer met ontbijt.

108, rue Abbé de l’Épée, yndohotelbordeaux.fr

Yndo Hotel
Yndo Hotel© David De Vleeschauwer


Heen en terug

Brussels Airlines vliegt rechtstreeks van Brussel naar Bordeaux, vanaf 69 euro, taksen inbegrepen. brusselsairlines.com


Om de stad te verkennen zijn er stadsfietsen. Verscheidene hotels, zoals het mooie La Course, bieden ook gratis fietsen aan. Vanaf 160 euro voor een dubbele kamer met ontbijt. lacourse-bordeaux.fr


bordeaux-tourisme.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content