Blog van Noorse kindbruid (12) gaat viraal

Thea is twaalf jaar oud en trouwt op 11 oktober met de37-jarige Geir. In een persoonlijke blog telt ze af naar haar huwelijk. Het verhaal van de ‘eerste Noorse kindbruid’ maakt heel wat emoties los bij haar lezers.

Thea is twaalf jaar oud en trouwt op 11 oktober met de37-jarige Geir. In een persoonlijke blog telt ze af naar haar huwelijk. Het verhaal van de ‘eerste Noorse kindbruid’ maakt heel wat emoties los bij haar lezers.

Op 11 oktober stapt de blonde, 12-jarige Thea in het huwelijksbootje met Geir (37). De blog die ze hierover bijhoudt wordt massaal gevolgd en talloze lezers lichtten de kinderbescherming en politie in over de choquerende bruiloft. Op de blog schrijft ze over haar droomjurk, de cupcakes die zullen geserveerd worden, haar kapsel en de kerk waar de bruiloft zal doorgaan. Maar ook thema’s zoals seks en het krijgen van kinderen komen aan bod.

Choquerende campagne

Gelukkig gaat her hier om een valse blog, waarbij foto’s van een Zweeds meisje gelinkt worden aan blogposts die volledig fictief zijn. Plan, de internationale organisatie voor kinderontwikkeling, bedacht deze blog om de aandacht te vestigen op de problematiek rond kindbruiden. Olaf Thommessen vertelde aan The Independent dat de campagne als doel heeft om mensen met hun neus op de feiten te drukken. ‘We wilden de problematiek verplaatsen naar onze eigen leefwereld om een shockfactor te creëren. Zo krijgen we de aandacht van de mensen op een erg directe manier en engageren we mensen die doorgaans geen aandacht besteden aan kindbruiden,’ aldus Thommessen.

Pijnlijke realiteit

Elf oktober, de dag van het fictieve huwelijk, is niet toevallig de internationale Wereldmeisjesdag. Het uitgelezen moment om de pijnlijke realiteit van de problemen die gepaard gaan met kindbruiden onder de aandacht te brengen. Zo’n 39.000 meisjes trouwen iedere dag met een oudere man. In landen zoals Nigeria en Bangladesh zullen meer dan zestig procent van de meisjes gehuwd zijn voor hun achttiende verjaardag. Dit heeft dramatische gevolgen voor hun gezondheid en kansen in het leven.

Actief reageren

‘We geloven dat provocatie een machtig middel is om aan te tonen dat de realiteit ook provocerend is. We hopen dat mensen zich zullen inzetten tegen huwelijken met kinderen door meisjes te sponsoren,’ valt te lezen op de blog. Wie actief wil helpen kan een petitie tekenen en via sponsorschap een meisje financieel steunen zodat ze kan ontsnappen aan haar lot als kindbruid. (LP)

De fictieve blog van Thea kan u hier vinden.

Hier vindt u meer info over de campagne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content