Blik op de wereld: zoveel vrouwen hebben een parlementszetel te pakken

Theresa May © REUTERS

Meer vrouwelijke MP’s in het parlement, dat is wat de nieuwe Britse premier Theresa May onder andere wil verwezenlijken. Geen overbodige maatregel in het Britse politieke landschap, zo blijkt uit deze cijfers.

David Cameron trekt vandaag voor de laatste keer de deur van Downing Street 10 achter zich dicht. Theresa May neemt na een audiëntie met de Britse Queen in Buckingham Palace zijn plaats in als eerste minister. Hiermee wordt ze – na Margaret Thatcher – de tweede vrouwelijke eerste minister ooit van Groot-Brittannië. May beloofde ook meer vrouwelijke collega’s met zich mee te nemen naar belangrijke posities in het parlement.

Op dit moment zijn slechts 29,4% van de Britse parlementsleden vrouwelijk (191 van de 650 MP’s), in België zijn 89/210 federale parlementsleden vrouwelijk, of zo’n 42,4%. (Voor specifieke cijfers over de Belgische wetgevende macht kan u hier terecht.)

In een oplijsting gebaseerd op data van de Wereldbank over vrouwelijke representatie in politieke organen staat Groot-Brittannië met dat percentage op de 43e plaats van de 186 onderzochte landen, al zal deze positie na de aanstelling van Theresa May allicht nog veranderen. Bekijk hieronder de vrouwelijke vertegenwoordiging in het parlement op wereldschaal:

Infographic: Women's Presence In National Parliaments | Statista
You will find more statistics at Statista

(KS via Statista)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content