Belgische vrouwen armer dan mannen

© BELGA

Vrouwen ontvangen vaker een leefloon dan mannen. Dat zegt de POD voor Maatschappelijke Integratie. Het verschil is de voorbije decennia wel afgenomen.

Van alle leefloners is 53,7 procent vrouw, tegenover 46,3 procent mannen. Die kloof verschilt per woonplaats. In kleine steden trekken er maar liefst 10,8 procent meer vrouwen een leefloon in vergelijking met mannen, in de grote steden is dat slechts 2,2 procent.

Armoederisico

Problematisch, stelt de POD, want negen op de tien vrouwen die er alleen voor staan, heeft een gezin te onderhouden. Door de werkloosheidsval voor vrouwen – ze houden meer over als ze niet werken – blijven ze ook veel langer afhankelijk van het OCMW dan mannen. “Op zoek gaan naar een baan of opleiding is dan ook minder evident als je opvang moet zoeken voor kinderen,” stelt Julien Van Geertsom, de voorzitter van de POD MI. Deze cijfers benadrukken het belang van ondersteuning van projecten zoals MIRIAM bij het OCMW die speciaal gericht zijn om de ondersteuning van alleenstaande moeders.

Het rapport stelt ten slotte dat het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke leefloners steeds minder groot wordt. Het aantal leefloners in België is nog nooit zo hoog geweest als vandaag. (Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content