Belgische PrideParade lokt zestigduizend feestvierders naar Brussel

© Belga

De PrideParade heeft 60.000 mensen op de been gebracht in Brussel. Dat melden de organisatie en de politie. Het PrideFestival, dat op 29 april van start ging, werd zaterdag 14 mei traditioneel afgesloten met de grote parade.

Het holebifestival stond dit jaar in het teken van de rechten voor transgenders met de “I decide”-campagne.

De organisatie was erg tevreden met het enorme aantal opgekomen deelnemers. “Dit is een supergeslaagde editie. Het weer zit mee en als je kijkt naar de recente gebeurtenissen in Brussel kunnen we zeggen dat Vlaanderen, Wallonië, en Brussel vandaag België opnieuw op de kaart hebben gezet”, zegt Alan De Bruyne, coördinator van het PrideFestival.

Het was Amnesty International dat vooraan de PrideParade liep met de slogan “Ik heb rechten, transgenderpersonen ook”. Tussen de deelnemers ook verschillende politieke partijen. CD&V, Groen, Open Vld, PS en sp.a hadden allemaal een praalwagen. Vlaams minister van Brussel, Sven Gatz, Brussels minister Pascal Smet en sp.a-voorzitter John Crombez stapten mee in de stoet.

“Het is bijzonder belangrijk om aanwezig te zijn. Anno 2016 is het belangrijk om opnieuw het statement te maken dat iedereen in de maatschappij vrij is om te zijn wie hij wil en te doen wat hij wil”, zegt Crombez.

De stoet vertrok aan de Brusselse Kunstberg, van waar die afdaalde naar het De Brouckèreplein en vervolgens weer naar de Kunstberg trok, waar het feest nog tot middernacht doorgaat in het PrideVillage. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content