Belgische fotografe Frieke Janssens viert 20ste verjaardag als fotografe met grote expo

© Frieke Janssens

De werken worden bewust door elkaar getoond, waardoor foto’s van 20 jaar geleden naast recenter werk komen te hangen, en werk in opdracht naast vrij werk. De tentoonstelling onttrekt de foto’s van hun context en nodigt uit om onbevangen, onbevooroordeeld en met een open blik naar de beelden te kijken.

Beelden uit bekende reeksen als Smoking Kids (waarin jonge kinderen al rokend voor de lens poseren), Your Last Shot (waarin mensen geportretteerd worden hoe ze na hun dood herinnerd wensen te worden) en Dianas (waarin single vrouwen in hun “jacht” naar mannen het “roofdier” in zichzelf loslaten) worden afgewisseld met werk voor diverse opdrachtgevers in de commerciële en culturele sector.

De tentoonstelling tracht ook in beeld te brengen hoe je als beroepsfotografe het verschil kan maken in de door beelden gedomineerde maatschappij. Vandaag de dag trekken we overal foto’s van: onze lunch, onze nieuwe schoenen, onze kinderen. Alles brengen we nauwkeurig gekadreerd en voorzien van de juiste filters in beeld. Hoe kan je dan nog je stempel drukken? Door zeer doordachte beelden te maken, vindt Frieke Janssens. Iets wat verwerpelijk is, of een taboe, wordt door de fotografe als aantrekkelijk gepresenteerd. En daardoor krijg je een ongemakkelijk gevoel bij de foto’s, alsof je je bijna schuldig voelt aangetrokken te zijn door de beeldvorming. Het is op die manier dat Janssens de kijker weet te grijpen. Ze creëert beelden die je niet meer vergeet. Ze ‘misbruikt’ als het ware schoonheid om de kijker te verwarren.

Frieke Janssens, 20 jaar fotografie

9 december – 20 januari

Ingrid Deuss Gallery

Provinciestraat 11, 2018 Antwerpen

www.ingriddeussgallery.com

www.frieke.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content