België schaft tampontaks af

© iStock

Voortaan zullen vrouwelijke hygiëneproducten zoals tampons en maandverband aan 6% belast worden in plaats van aan 21%. Dat heeft Minister van Financiën Johan van Overtveldt beslist.

Ondanks het feit dat vrouwen gemiddeld vier dagen per maand ongesteld zijn, en tijdens die vier dagen zo’n 24 tampons of maandverbanden gebruiken, stonden deze hygiënische producten bij de Belgische regering nog steeds opgetekend als ‘luxeproducten’. Ze werden dus aan 21% belast. Johan van Overtveldt heeft nu beslist dat tampons en maandverbanden onder de categorie ‘primaire goederen’ vallen, en dat ze dus voortaan aan 6% belast zullen worden.

Het collectief Belgisch en Regelvrij vecht al een jaar tegen de afschaffing van de zogenaamde tampontaks. Samen met Test Aankoop organiseerden ze in mei een petitie die meer dan 10 000 handtekeningen opleverde. Het collectief verheugt zich dan ook op deze beslissing.

“De regering erkent eindelijk dat hygiënische menstruele producten geen extraatje zijn en dat ze daarom ook niet op deze manier belast dienen te worden. Het einde van de tampontaks betekent een besparing van ongeveer 2000 € in het leven van een persoon. Symbolisch is het een belangrijke stap in de goede richting”.

De minister heeft echter nog niet aangekondigd wanneer de vermindering van de belasting effectief in werking zal treden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content