Belgen in de prijzen bij Wallpaper Design Awards

Het hippe Amerikaanse design-en lifestyleblad Wallpaper heeft naar jaarlijkse gewoonte zijn Design Awards uitgereikt. De Belgen waren daarbij goed vertegenwoordigd.

Het hippe Amerikaanse design-en lifestyleblad Wallpaper (ook bekend van de stadsgidsen) heeft naar jaarlijkse gewoonte zijn Design Awards uitgereikt. Wallpaper nomineerde in maar liefst 66 categorieën, van beste ontbijt en beste jeans tot welke stad in 2009 het meest in het oog sprong. Zeven awards gingen naar Belgen.
Modeontwerper Raf Simons spant de kroon. Hij kreeg zowel een award voor de beste mannencollectie (die voor de herfst en winter 2009) als twee awards voor de beste show. Hij werd voor zijn eigen defilés en voor zijn show voor het Duitse Jil Sander gelauwerd. Kris Van Assche mocht een award in ontvangst nemen voor zijn show voor Dior. En Véronique Branquinho was volgens Wallpaper een van de beste recruteringen van 2009. Zij ging afgelopen jaar als creatief directeur aan de slag bij lederwarenhuis Delvaux.


Belgisch design valt in de smaak
Ook op designvlak gooiden de Belgen hoge ogen. Zo viel Axel Enthoven in de categorie ‘Best Camping’ in de prijzen met zijn ‘Opera’. Voor dat mobiele vakantiehuis liet hij zich inspireren door het operagebouw van Sydney. Ingeklapt is ‘Opera’ niet meer dan een trailer, uitgeklapt bevat het vakantiehuis twee bedden, een toilet en een buitenkeuken.

Het ontwerperstrio Big Game, met onder andere de Belg Elric Petit, wist de jury te bekoren in de categorie ‘Coat Stand’. Hun ‘Signs’, die ze voor het Japanse Karimoku ontwierpen, is dan ook niet zomaar een kapstok. Hij ziet er een beetje uit als een stam met zelf vorm te geven takjes. Daardoor ziet hij er nooit hetzelfde uit.

Grote winnaar in de designcategorie tot slot is Konstantin Grcic. Voor zijn eerder minimalistische ontwerpen mét een vleugje humor mag hij zichzelf meubelmaker van het jaar noemen.

Beste stad
De beste stad was volgens Wallpaper trouwens weinig verrassend: New York.
Ann Heylens/Elien Haentjens.

Bekijk de recentse shows van Raf Simons en Kris Van Assche op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content