Ballets Russes in het V en A

Van 25 september tot 9 januari staan de Ballets Russes van Diaghilev centraal in het Victoria & Albertmuseum in Londen.

Ooit gehoord van de Ballets Russes van Diaghilev? Zeker wel, want of je nu thuis bent in de moderne kunst, muziek of mode, dit legendarische ballet heeft destijds de hele culturele sector beïnvloed, van Picasso tot Coco Chanel.Van 25 september tot 9 januari staat het centraal in het Victoria & Albertmuseum in Londen.

Dit ballet werd voor het eerst opgevoerd eind 1909, zeg maar een eeuw geleden, in Parijs. Het ballet reisde daarna gedurende jaren door heel Europa. Serge Diaghilev maakte er een gezamenlijk project van, wat op zich al modern was, met componisten, auteurs, kostuum- en decorontwerpers en dansers. Daarvoor ging hij samenwerken met de tenoren van toen: van Robert Delaunay en Pablo Picasso tot Igor Stavinsky, van Claude Debussy, Maurice Ravel en Eric Satie tot Prokofiev. Tal van kunstenaars verwierven daardoor een internationale naam, zoals Stravinsky met zijn Sacré du Printemps.

Componist Stravinsky had ook een relatie met Coco Chanel. Ook zij werd beïnvloed door de Ballets Russes. Ze bracht trouwens ooit een lipstick op de markt die naar deze naam luisterde. Kortom het ballet heeft de culturele jetset van heel Europa beïnvloed tot net voor de oorlog, van de beeldende kunst tot de mode van Coco Chanel en Paul Poiret.

Het V & A laat ook heel wat van de originele danskostuums zien. Kortom deze tentoonstelling wordt een van de toppers van het najaar.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content