Azealia Banks heeft het niet voor feministen: ‘Ze hebben nooit de zwarte vrouwen gesteund’

Azealia Banks © gf

Het zat de Amerikaanse ster erg hoog toen ze haar tweets de wereld in stuurde. De 24-jarige Banks vindt het niet ok dat zwarte vrouwen dezer dagen ‘op de feministische trein’ springen, hoewel die volgens haar nooit naar zwarte vrouwen hebben omgekeken.

Volgens Azealia Banks hebben zwarte vrouwen in de jaren twintig mee aan de feministische kar getrokken om het vrouwenstemrecht in de schijnwerpers te krijgen. Maar van zodra ook hun rechten verdedigd moesten worden, keerden de blanke vrouwen hen de rug toe. ‘Ik vertrouw geen enkele vrouw die zegt een feministe te zijn, onafhankelijk welk kleurtje ze heeft’, klinkt het bij Banks.

Ze omschrijft zichzelf eerder als een womanist, waarbij ze verwijst naar het kortverhaal ‘Coming Apart’ van Alice Walker uit 1979. Hierin schreef Alice Walker over de onderdrukte sociale positie, op het vlak van gender en ras, van de zwarte vrouwen. Azealia Banks gaf eerder dit jaar ook al aan het belachelijk te vinden dat zogezegde feministes zich bezighouden met zaken als ‘free the nipple’ en het laten groeien van je okselhaar. ‘Er zijn vrouwen overal ter wereld die in erbarmelijke omstandigheden leven en die wat beter te doen hebben dan zich zorgen te maken over hun schaamhaar of het al dan niet tonen van een tepel op Instagram.’ (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content