Australische ’tampontaks’ ligt onder vuur

© iStock

Australië overweegt om de belasting op vrouwelijke hygiëneproducten, de zogenaamde tampontaks, af te schaffen. Het voorstel komt er na een onlinepetitie tegen de seksistische belasting die zo’n 90.000 handtekeningen opleverde.

In tegenstelling tot producten als condooms en zonnecrème, wordt op maandverband en tampons momenteel 10 procent btw betaald in Australië. Minister van Financiën Joe Hockey wil de belasting afschaffen, maar premier Tony Abbott gooit al onmiddellijk roet in het eten, zo schrijft de BBC. Hij zegt te begrijpen waarom zoveel mensen de belasting kwijt willen, maar geeft duidelijk aan dat het niet iets is wat de regering van plan is. De regeringsleider laat het aan de deelstaten om daarover te beslissen.

In mei dit jaar, vlak voor de nationale belastingherziening, vroeg studente Subeta Vimalarajah van de universiteit van Sydney via een onlinepetitie op te houden met de belastingheffing op een ‘lichamelijke functie’. De petitie stelt in vraag hoe eerlijk het is om belastingen te heffen op iets wat zo goed als alle vrouwen elke paar weken moeten aanschaffen, maar wat de regering niet noodzakelijk genoeg acht om het btw-vrij te houden.

“Aan de andere kant zijn condooms, glijmiddel, zonnecrème en nicotinepleisters wel allemaal belastingvrij omdat ze gezien worden als belangrijke gezondheidsmiddelen,” schreef de studente in haar petitie, “maar zijn de reproductieve gezondheid en hygiëne van tien miljoen Australiërs niet minstens even belangrijk?”

‘Seksistisch’

Vimalarajah schat dat de regering jaarlijks zo’n 25 miljoen Australische dollar binnenhaalt dankzij de belasting op sanitaire producten. “De reden dat dit nog niet is aangegeven en waarom sanitaire producten nog niet vrijgesteld zijn van belasting is ofwel omdat politici het te gênant vinden om de realiteit van ongesteldheid aan te gaan, of omdat ze ons er letterlijk voor willen laten betalen. Hoe dan ook, het is seksistisch”, schreef ze op haar blog.

Tijdens een discussie op ABC TV afgelopen maandag, vroeg Vimalarajah Joe Hockey of hij dacht dat sanitaire producten een noodzakelijk gezondheidsproduct zijn voor de helt van de bevolking. “Of ik denk dat sanitaire producten noodzakelijk zijn? Dat denk ik zeker”, antwoordde Hockey, en hij gaf aan dat de belasting “waarschijnlijk afgeschaft zou moeten worden”.

Hockey beloofde het onderwerp aan te halen op de vergadering met de ministers van Financiën van de deelstaten in juli. Elke wijziging aan de btw moet de goedkeuring krijgen van de federale staat en van de deelstaten.

De btw-belasting is ingevoerd onder het conservatieve bewind van John Howard in 2000, ter vervanging van verschillende federale en staatsbelastingen. Na lang overleg met de oppositie en kleinere partijen werd het meeste basisvoedsel vrijgesteld van de belasting, samen met lesmateriaal en medische producten. Maar het voorstel om tampons vrij te stellen werd afgekeurd door Howard. Volgens hem zou dat enkel leiden tot nog veel meer vrijstellingen. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content