Atoma anno 2009

Studenten ‘visuele kunsten’ van La Cambre geven het Atoma-schriftje een eigentijdse look.

Zestig jaar geleden werden voor het eerst gedachten, oefeningen of notities neergepend in het wereldberoemde Atoma-schriftje met de plastieken ringetjes. Om de toekomst van het schriftje te verzekeren, vroeg het Belgische bedrijf de studenten ‘visuele kunsten’ van de hogeschool La Cambre hun versie te ontwerpen van het Atoma-schriftje in de 21e eeuw.

De projecten van de studenten hoefden helemaal niet commercialiseerbaar te zijn. Maar het was wel het prototype dat het dichtst aanleunde bij het oorspronkelijke Atoma-ontwerp dat met de eerste prijs ging lopen. In dit ontwerp, van de hand van Emilie Doyen, zijn de ringetjes deels beschermd door een soepele hoes. Haar versie van het schriftje doet een beetje terugdenken aan dat andere notitieboekjesfenomeen ‘Moleskine’.

De tweede in de rij, Sarah Pangon, vervormde het oorspronkelijke idee van de Atoma volledig. Zij gebruikte de ringetjes als slotjes voor een kartonnen CD-hoesje. De derde prijs ging naar een ontwerp van Yasmina Aboudar: een speciale ingebonden versie van haar favoriete roman. Het boek werd geperforeerd met de plastieken ringetjes en in een beschermkoffertje geplaatst.

Isabelle Willot / Annelien Boens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content