Artiest en verzetsstrijder Josephine Baker krijgt plaats in Frans Panthéon

Josephine Baker © Getty

Frankrijk zal de Amerikaans-Franse Josephine Baker opnemen als een van haar nationale helden.

Amerikaans-Franse zangeres, actrice, danseres en verzetsstrijder Josephine Baker (1906-1975) wordt bijgezet in het nationale mausoleum Panthéon in Parijs. Daar worden de belangrijkste of beroemdste vertolkers en vertegenwoordigers van de natie sinds de Franse Revolutie bijgezet als ultiem eerbetoon. Baker wordt 30 november de eerste zwarte vrouw in het Panthéon. Franse media meldden dat president Emmanuel Macron heeft besloten tot deze stap.

Van straatarm in Amerika tot best betaalde artiest van Frankrijk

Baker werd in het Amerikaanse Saint Louis geboren als Freda Josephine McDonald. Als straatarm kind werkte ze als dienstmeisje en ze was als tiener lange tijd dakloos. Ze werd uiteindelijk artieste, eerst in haar geboortestad en vervolgens onder meer in New York. In 1925 begon ze op te treden in Parijs en groeide ze uit tot een van de best betaalde artiesten van Frankrijk.

Josephine Baker verwierf in 1937 de Franse nationaliteit. In de Tweede Wereldoorlog was ze vanaf 1939 geheim agent, verzetsstrijder en onderofficier van de Franse luchtmacht. Ze heeft meerdere hoge Franse onderscheidingen ontvangen. Ze zette zich in haar geboorteland in voor de rechten van zwarte Amerikanen, ook aan de zijde van activist en dominee Martin Luther King (1929-1968). Baker is in 1975 in Monaco overleden en daar begraven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content