Art Brussels zet onze hoofdstad in lichterlaaie

© Art Brussels

Niet alleen galerijen, maar ook winkels, restaurants en hotels springen op de kar.

Brussels is burning. Of de stad staat op zijn minst toch in lichterlaaie komend weekend. Al voor de 30e keer strijkt de hedendaagse kunstbeurs Art Brussels neer in de expohallen op de Heyzel. De beurs vormt alvast de lont voor talloze events in galerijen, maar ook winkels, restaurants en hotels, over de hele stad.

Door de vele events en nevenevenementen kan het artistieke vuur zich over de hele stad en naar diverse doelgroepen verspreiden. En ook op Art Brussels zelf is het niet louter en alleen kunst dat de klok slaat. Zo werkte de organisatie samen met modestudenten van de Antwerpse Academie en het Brusselse La Cambre om van de nocturne een happening te maken.

Of ging de beurs partnerships aan met bedrijven die kunst hoog in hun vaandel voeren. Zo prijkt sinds een paar weken een gigantisch zeil van Jean-Luc Moerman voor de gevel van de hoofdzetel van ING aan de Brusselse Marnixlaan en presenteert de bank op zijn stand het werk van het Belgische kunstcollectief Auguste Orts.

Voor de tweede keer reikt Belgacom, dat ook een eigen kunstcollectie bezit, dan weer een kunstprijs op Art Brussels uit. De eerste prijs is dit jaar voor Matt Connors, die vertegenwoordigd wordt door de Amerikaanse galerij Cherry and Martin. Derde belangrijke partner is Land Rover, dat kunstenaar Wim Tellier een installatie liet maken op basis van de wireframe (een ontwerp van A.F. Vandevorst) van hun nieuwste paradepaardje voor de stad, de Range Roover Evoque.

Kunst voor iedereen

Naar jaarlijkse gewoonte brengt Art Brussels kunst ook naar het grote publiek via een tentoonstelling in het Brusselse Egmontpark. Winnaars van deze editie zijn Neal Beggs en Erwan Mahéo, die respectievelijk vertegenwoordigd worden door aliceday en VidalCuglietta.

Samen met nog 26 andere galerijen openen deze twee Brusselse galerijen hun deuren voor het grote publiek tijdens de Gallery Night. Ze maken deel uit van het steeds bruisender Brusselse artistieke klimaat, dat internationaal al heel wat bijval kreeg.

Maar ook winkels en hotels springen op de kar. Zo mag Felicia Atkinson haar werk tonen bij Rue Blanche, organiseert het Pantone hotel een feestje en kan je in hotel Bloom terecht voor een nieuwe, maar weliswaar beperktere editie van de Trajector Art Fair.

Off-beurzen

Door het optimistische artistieke klimaat in Brussel komt ook de Parijse Slick Art Fair voor het eerst naar Brussel. De beurs presenteert 48 jonge galerijen van over de hele wereld in de Wild Gallery, dat vlakbij Wiels ligt. De beurs doet wat ze belooft: jong en fris artistiek talent een podium bieden. Om in stijl te kunnen pauzeren nodigde de beursorganisatie de Franse sterrenchef Christoph Pelé uit om een tijdelijk restaurant te openen.

Anders nieuwskomers zijn de Off Art Fair in het voormalige Beurs-gebouw, dat trouwens regelmatig genoemd werd in het debat rond een nieuw museum voor moderne kunst, en Poppositions. Die beurs vond onderdak in het als nationaal monument beschermde station Brussel Congres, dat in 1952 door de modernistische architect Maxime Brunfaut gebouwd werd. Door de kunstwerken in interactie te laten treden met de ruimte wil het team een alternatief bieden voor de traditionele kunstbeurzen, die als de belangrijkste draaischijven in de hedendaagse kunstwereld fungeren.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content