Architectenduo Robbrecht en Daem in BOZAR

Expositie ‘Pacing through Architecture’ van Robbrecht en Daem in Paleis voor Schone Kunsten.

‘Deze tentoonstelling is de enscenering van de droom van een architect.’ Met deze woorden opende curator Stefan Devoldere de expositie van het architectenduo Robbrecht en Daem in de BOZAR. ‘Pacing through Architecture’ is een oeuvre-tentoonstelling met schetsen, plannen en foto’s van hun realisaties. Fotograaf Maarten Vanden Abeele maakte kortfilms over vijf sleutelwerken.

Paul Robbrecht en Hilde Daem hebben sinds 1975 een lange lijst van uiteenlopende nationale en internationale projecten gerealiseerd. Van een boshut en het Brugse concertgebouw tot de Whitechapel Art Gallery in Londen en de recente restauratie van de Cinematek. Stefan Devoldere eerde de architecten om de rijpheid van hun ontwerpen en de enorme diversiteit, die ongekend is in BelgiÔ. Robbrecht en Daem hechten ook heel wat belang aan de relatie van architectuur en kunst. Deze visie is terug te vinden in hun projecten, waar kunst telkens tot zijn recht komt binnen een nieuw ontwerp. Om deze reden is een expositie in een kunsttempel als de BOZAR een logisch gevolg.

Voor de tentoonstelling kozen Robbrecht en Daem voor een eerder ongewone invalshoek. Wanneer een architect zijn ontwerpen exposeert, horen daar meestal maquettes bij. De architect moet de afwezigheid van het kunstwerk, in dit geval een gebouw, compenseren. Robbrecht en Daem kozen ervoor om vijf van hun sleutelprojecten in een kortfilm om te zetten en dus geen maquettes te laten zien. De Brusselse fotograaf en cineast Maarten Vanden Abeele ging de uitdaging aan om zowel stille als dynamische realisaties in beeld te brengen. Vanden Abeele toont in deze kortfilms de verschillende gebouwen in actie. Actie is de ideale manier om de ruimtelijkheid, kadans en structuur van de gebouwen te vertolken. In de expositie gaan de ’tableaux vivants’ in dialoog met de traagheid van het creatieve proces. Dit creatieve proces kan de bezoeker meevolgen via de schetsen, aquareltekeningen, plannen en architectuurfoto’s op de elf werktafels.

Annelien Boens

Pacing through Architecture / Paleis voor Schone Kunsten – Zaal Terarken 2 & 3Van 13 februari tot 19 maart / Di-Zo 10u-18u Do 10u-21uTicket: € 5.00 (€ 1.00 voor -26)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content