Antwerpse hiphop queen Coely: ‘Een persoon alleen kan de wereld niet redden, het begint bij ons allemaal’

© Telenet
Lotte Philipsen
Lotte Philipsen Journalist KnackWeekend.be

Het gaat hard voor Coely. In 2017 loste ze haar debuutalbum en sindsdien rijgt ze de successhows aan mekaar. We spraken de urban queen over onzekerheden en vooroordelen. ‘Ik beoordeel mensen niet op basis van hun huidskleur.’

Ze spreekt even vloeiend Amerikaans als Nederlands en Frans, haar nummers scheren hoge toppen, de recensies zijn laaiend enthousiast, en toch blijft ze stevig met de voeten op de grond. ‘Ik wil mezelf blijven.’

Telenet nodigde je uit om een show te spelen ter ere van het derde seizoen van ‘Insecure’. Waarom spreekt de reeks je zo aan?

COELY: Ik heb ‘Insecure’ toevallig ontdekt, tijdens het random scrollen op een televisieavondje. Het sprak me meteen aan, want de serie weerspiegelt de realiteit waarin we leven. I can relate. Werkproblemen, relatieproblemen, ruzies met vriendinnen, maatschappelijke issues. Shit in life. De serie toont dat niemand perfect is, het toont de real stuff. Voor mij is de reeks super herkenbaar.

‘Insecure’ is niet alleen grappig en meeslepend, je leert ook nog eens een andere cultuur kennen.

Het is ook gewoon leuk en verfrissend dat dit soort reeks eens door black cast gespeeld wordt. Het is niet alleen grappig en meeslepend, je leert ook nog eens een andere cultuur kennen.

Hoe onzeker ben je zelf?

COELY: Op een schaal van honderd, zou ik mezelf dertig procent onzeker noemen. Voor zeventig procent voel ik me best oké eigenlijk. Het zijn van die kleine onzekerheden die me soms dwarszitten. Is mijn lichaam goed genoeg? Als ik ’s avonds in de spiegel kijk en een kwabbetje zie, denk ik soms ‘o damn’. Maar ik kan ook in de spiegel kijken en me flawless voelen. Over mijn stem heb ik soms ook onzekerheden. Dan vraag ik me af hoe ik als artiest kan groeien en m’n stem kan verbeteren.

Onzekerheden zijn eigenlijk dingen die je wil verbeteren in je leven.

Onzekerheden zijn eigenlijk dingen die je wil verbeteren in je leven. Soms weet je gewoon niet hoe eraan te beginnen. Of je weet het wel, maar hebt er geen zin in. Is dat erg? Absolutely not. Er wordt al snel gezegd dat je dingen moet veranderen, maar ik vind dat je dat zelf moet beslissen en vooral je eigen tempo mag kiezen.

Puur persoonlijk probeer ik mezelf te verbeteren als persoon. Of ik daar in slaag, ligt volgens mij aan wilskracht. Als ik weet dat ik iets wil en er ook echt voor wil gaan, dan zal ik me volledig smijten. Dan ga je ook verandering zien. Je moet jezelf niet veranderen omdat iemand anders dat zegt. Het moet vanuit jezelf komen.

Issa en collega aan het werk voor de non-profit 'We Got Y'All'
Issa en collega aan het werk voor de non-profit ‘We Got Y’All’© HBO

Issa Rae, de vrouw achter ‘Insecure’, wilde afstappen van typetjes en cliché’s. De zwarte personages in series en films zijn vaak super sexy and sassy of net super nerdy. Ze had genoeg van die clichématige personages. Welke vooroordelen storen jou?

COELY: Ik vind het super leuk dat ze gewone mensen toont, met hun eigen gelaagdheden, persoonlijkheden, achtergrond en onzekerheden. Dat hebben we echt nog niet vaak gezien op televisie: een volledig zwarte cast, met een heel diverse groep mensen.

Zelf kom ik uit een gezin dat het niet breed had. Voor velen is dat het typische clichéverhaal: een zwarte familie met weinig geld. Maar jullie weten niet in welke omstandigheden wij moesten leven. Daarom is studeren in onze gemeenschap heel belangrijk. Je weet immers nooit wat het leven je zal brengen. We werken echt heel hard om onszelf te verbeteren. Er zijn trouwens even goed mensen met Afrikaanse roots die uit de middenklasse of zelfs de hogere klasse komen. Voor hetzelfde geld sta je naast een dokter of een multimiljonair. Automatisch denken mensen dat zwarten arm zijn.

Het is simpel, heb gewoon respect voor andere mensen en culturen.

Hoe ga je daar zelf mee om?

COELY: Ik zie dat zelf minder zwart-wit. De huidskleur is niet waar ik mensen op beoordeel. Behandel elkaar niet op basis van kleur of hoeveel geld mensen hebben. Probeer ook verder te denken dan het beeld dat we krijgen voorgeschoteld op tv of op het nieuws. We zien vaak enkel de negatieve dingen van bepaalde landen, maar er zijn ook zoveel mooie dingen, die we amper te zien krijgen. En als we de negatieve verhalen horen, zoals een ziekte die is uitgebroken, wordt er niet gepraat over oplossingen. Dat mis ik vaak: er worden geen tools aangereikt om samen tot een oplossing te komen. Één persoon alleen gaat de wereld niet redden, het begint bij ons allemaal.

Natuurlijk moet je de waarheid niet verdoezelen. Je moet ook de negatieve zaken kunnen tonen, maar niet enkel dat. Want zo creëer je een beeld dat niet strookt met de werkelijkheid. Het komt erop neer dat we elkaar allemaal moeten proberen te begrijpen. Leer andere culturen kennen. Je moet natuurlijk niet overdrijven en de andere cultuur gaan imiteren. Nee, wees gewoon jezelf. Je mag woke zijn, graag zelfs, maar overdrijf niet. Het is simpel, heb gewoon respect voor andere mensen en culturen.

Op Instagram sprak je je uit over het racistische voorval op Pukkelpop tijdens het concert van Kendrick Lamar. Langs alle kanten kwam reactie, ook uit de politiek. Meestal reageer je niet op politieke kwesties via sociale media, maar deze keer wel. Wat was de trigger?

COELY: Ik voel me gewoonlijk niet geroepen om me te moeien in politieke debatten, maar hier was ik echt niet goed van. Ik was op Pukkelpop als festivalganger, ik amuseerde me rot en toen gebeurde er zoiets. Ik was echt geschrokken. Waarom raakten ze hen aan? Ik was niet boos, maar verdrietig. Mijn moeder was echt pissed.

Het is niet omdat we racisme niet altijd zien of het niet zelf aan den lijve ondervinden dat het niet bestaat.

I wanna spread love. Ik wilde tonen dat het echt niet kan dat zo’n racistische voorvallen gebeuren. We leven hier in een samenleving met veel diversiteit. Zelf ben ik opgegroeid met verschillende soorten mensen en dat ging goed. In de blok waarin mijn moeder, broers en ik woonden, leefden allerlei mensen samen. We were there together. En ook op school ben ik altijd omringd geweest door een diverse groep vrienden. We tolereerden niet dat er racistische praat werd verkocht, niet tegen ons, maar ook niet tegen de anderen. Zo waren mijn broers en ik en zo zijn we nog steeds. Dat zijn de waarden en normen die we van onze moeder hebben meegekregen.

Maar racisme bestaat nog wel degelijk. Het is niet omdat we het niet altijd zien of het niet zelf aan den lijve ondervinden dat het niet bestaat. En daar mag over gepraat worden, want zo gaan we elkaar beter leren kennen. Om elkaars waarden en normen te snappen. Vecht niet, maar praat met elkaar. De reacties op mijn Instagram toonden gelukkig wel aan dat heel veel mensen, van verschillende huidskleuren, racistisch gedrag niet oké vinden.

Togetherness is key!

Insecure: HBO-reeks van Issa Rae over de ongemakkelijke voorvallen van een jonge, zwarte vrouw in Los Angeles
Insecure: HBO-reeks van Issa Rae over de ongemakkelijke voorvallen van een jonge, zwarte vrouw in Los Angeles© HBO

Over samenwerken gesproken, stel dat droom werkelijkheid kon worden, met wie zou je dan graag een plaat maken?

COELY: (denkt lang na, nvdr.): Missy Elliot. Ze had vroeger altijd zo’n coole, crazy clips. Ik zou ook gewoon willen zien hoe ze haar vocals doet in de studio. Ik heb altijd naar haar opgekeken.

Ja en iedereen zal het hiermee eens zijn, met Kendrick Lamar wil ik ook graag samenwerken. En het lijstje kan blijven doorgaan: Kanye West, Beyoncé, Ariana Grande, Mariah Carey, Whitney Houston: met al die super bekende sterren wil ik in de studio duiken, gewoon om hen aan het werk te kunnen zien. Het is een unieke kans om bij hen achter de schermen te kunnen kijken. Meer nog dan echt met hen samenwerken, wil ik van hen leren. Daar gewoon zitten en observeren, dat lijkt me fantastisch. Ik zou echt stelen met de ogen, of ja leren met de ogen (lacht). Het doel van hen aan het werk te zien, is mezelf overstijgen.

Op het podium zie je eruit om door een ringetje te halen. Hoe belangrijk zijn je podiumoutfits? Verschillen de looks erg van wat je in het dagelijks leven draagt?

COELY: Natuurlijk verschilt dat (lacht). Ik vind het heerlijk om iets speciaals aan te doen op het podium. Dan mag het, weet je? Dan kan ik eens echt iets crazy aandoen. Op het podium is het leuk om het plaatje volledig te laten kloppen. In het dagelijks leven zal je me niet zien rondlopen in een latexbroek, dat is niet comfortabel genoeg. Ik vind dat ik off stage gewoon mezelf moet blijven.

Ik hoef niet in de spotlight te staan tijdens het gewone leven.

Kate Housh (de stiliste van Coely, nvdr.) helpt me met mijn podiumoutfits en met kleding die ik dagdagelijks kan dragen. Maar voor mijn casual outfits kijken we vooral naar wat ik al heb liggen en wat past bij mijn persoonlijke stijl. Ik hoef niet op te vallen op straat. Als iemand met me op de foto wil, zie ik er natuurlijk graag flawless uit, maar het is echt geen ramp als dat niet het geval is. Ik hoef niet in de spotlight te staan tijdens het gewone leven. Dat zou een bepaald soort air geven die ik niet heb en ook niet wil hebben.

Dat siert je.

COELY: Merci. Ik ben wie ik ben en daar wil ik aan vasthouden. It’s just me.

Zo snel als Coely praat, zo snel vliegt de tijd. Ons gesprek zit erop. Ze moet nog snel even outfits passen en dan de trein op. ‘Even tot rust komen op de trein naar huis, hé hé.’ Geen zweempje divagedrag te bespeuren.

Het derde seizoen van ‘Insecure’ is nu beschikbaar bij Telenet Play More.

In ‘Insecure’ maken we kennis met Issa Dee (gespeeld door Issa Rae), een jonge zwarte vrouw in Inglewood, Los Angeles. De reeks volgt Issa op haar werk bij een non-profitorganisatie en tijdens uitjes met haar vriendinnen en love interests. Helaas loopt haar leven professioneel en privé niet meteen van een leien dakje, met de nodige ongemakkelijke situaties tot gevolg. Met een volledig zwarte cast en hiphop soundtrack laat de show een nieuwe wind waaien door het televisielandschap.

Op donderdag 6 september brengt Telenet Inglewood naar Brussel. In de serie speelt muziek een belangrijke rol, dus ook op 6 september konden hiphop tunes niet ontbreken. Coely en dj Black Mamba vieren het derde seizoen van ‘Insecure’ op gepaste wijze met een optreden in Cinéma Palace in Brussel.


Muziek speelt een grote rol in ‘Insecure’. Niet alleen rapt Issa van tijd tot tijd haar moed bij elkaar, de soundtrack van de reeks werd ook gecureerd door niemand minder dan Solange Knowles.

Coely stelde zelf ook een Spotify playlist samen, geïnspireerd door de serie.

Insecure: HBO-reeks van Issa Rae over de ongemakkelijke voorvallen van een jonge, zwarte vrouw in Los Angeles
Insecure: HBO-reeks van Issa Rae over de ongemakkelijke voorvallen van een jonge, zwarte vrouw in Los Angeles© HBO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content